Пучдемон обжалва обвинението в подстрекателство към бунт

пучдемон

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е обжалвал решението на испански съд, обвиняващо го в подстрекателство към бунт, предадоха Франс прес и ТАСС.

Апелативната жалба е била подадена още на 28 март, уточнява АФП. Като основание за отмяна на решението на Върховния съд на Испания защитата на Пучдемон посочва, че един бунт предполага насилие, а призиви към такова бившият премиер на Каталуния не е отправял нито преди, нито по време на референдума за независимост на областта. Адвокат на Пучдемон допълва, че регистрираните случаи на насилие са били "изолирани епизоди", които не дават основание да се говори за разпалване на бунт.

На 23 март Върховният съд на Испания обвини 13 каталунски политици, включително Пучдемон, в подстрекателство към бунт. Делото бе започнато заради незаконния референдум за излизане от състава на Испания, организиран на 1 октомври миналата година, и независимостта, провъзгласена от парламента на областта на 27 октомври.

На 25 март Пучдемон бе арестуван в Германия, пътувайки от Финландия за Белгия, където пребиваваше от октомври миналата година.

В Испания наказанието за подстрекателство към бунт може да достигне лишаване от свобода до 30 години.      

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст