ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разузнаването е осъдено да плати 15 хил. лв. на Кирчо Киров

кирчо киров

Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) е осъдена да плати близо 15 хил. лв. на бившия си шеф ген. Кирчо Киров, съобщи Lex.bg. Решението е на Софийски градски съд и не е окончателно.

Киров вече спечели на първа инстанция срещу структурата, която ръководеше. Делото бе заведено преди четири години. То е заради неизплатени обезщетения при пенсионирането му. ДАР бе осъдена да плати 14 605 лв., което е част от дължимото му и неизплатено обезщетение заради неспазен срок на предизвестие при освобождаването му. Киров вече е получил 20 заплати при напускане, което при брутно възнаграждение от 3310 лв. е над 66 000 лв. Отделно той е взел и над 66 000 лв. за неизползван платен отпуск, тъй като е натрупал 419 дни.

Сега търси още 6 заплати, които пък му се полагат за неспазено предизвестие. Те не са му изплатени, тъй като от разузнаването са прихванали по-голямата част от сумата. Като основание за това от агенцията изтъкват констатации след одит на Сметната платата за 2011 г. Той е установил, че през тази година, като директор на НРС, Киров е допуснал неправомерно да се харчат пари за самолетни билети „бизнес класа“ за служебни командировки. Според Сметната палата това е ощетило службата с 14 605 лв. Затова от разузнаването са прихванали тази сума от общо дължимите 17 878 лв. на Киров за неспазено предизвестие и му платили само 3 273 лв.

По време на делото от ДАР твърдят, че всъщност в случая на Кирчо Киров няма как да става дума за неспазено предизвестие, тъй като шефът на разузнаването се освобождава по специална процедура – с акт на премиера и с указа на президента.

Софийският градски съд не споделя тази теза и заявява, че противно на твърдението във възивната жалба на ДАР, в случая е приложима нормата на чл.168 Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, действала към 2012 г. Според нея „страната, която има право да прекрати договора за военна служба с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното месечно възнаграждение за неспазения срок на предизвестието.“

СГС се съгласява с изводите на предходната инстанция, че НРС не е имала право да прихваща сумата, тъй като причинените вреди не са доказани по съдебен ред.

Решението на градския съд не е окончателно и може да бъде обжалвано.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст