ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ИМЕНА

джон тайн

Американският банкер ветеран Джон Тайн е номиниран за член на надзорния съвет на Deutsche Bank – най-големия  германски кредитор. Номинацията е вписана в поканата за тазгодишното общо събрание и се случва на фона на спекулации около бъдещото лидерство на банката, която напоследък е на загуба. Deutsche Bank обяви още две нови номинации – на Майри Кларк, основател и управляващ директор на Eachwin Capital, и Мишел Трони, която преди е била главен информационен директор на UBS. Четвъртият предложен член за борда – Норберт Винкелйохан, председател на управителния съвет на PricewaterhouseCoopers Europe, бе обявен по-рано. Новите финансови експерти ще заменят членове на надзорния съвет, които се пенсионират. Акционерите трябва да гласуват номинациите по време на общото събрание на банката през май.

Регулациите ще затруднят работата на банките, а който иска, ще намери как да ги заобиколи. Това каза Кирил Григоров – изпълнителен директор на Агенцията за кредитен рейтинг по повод приетите от Българската народна банка насоки за свързаните лица при банковите кредити. Решението е на базата на регламент на Европейския банков орган и трябва да се прилага от следващата година.

Според Григоров затрудняването на кредитната система е сигурно, тъй като това е поредният документ, който се опитва да регулира изцяло дейността на кредитните институции. Специално в тези насоки на банките ще се наложи да въведат нови системи за идентификация на клиентите и по-скоро  –  да изследват какви са взаимовръзките между техните клиенти, за което те трябва да набират допълнително информация и да харчат допълнително ресурси, разясни той.

За България е подходящ англосаксонският модел на личен фалит – колкото се може по-бързо длъжникът да бъде обявен  в несъстоятелност. Това мнение изрази финансистът Васил Кендов по повод инициативата на омбудсмана Мая Манолова да се приеме закон за несъстоятелност на физическите лица. Според него българското законодателство е така структурирано, че само в рамките на шест месеца до една година кредиторът може да събере нещо от длъжника. В България този закон ще бъде  въведен  възможно най-късно, когато бъдем наистина притиснати от ЕС да имаме такъв регламент, смята Кендов. Той е убеден, че в България се прави всичко възможно този закон да бъде отложен и да не се въведе, както трябва.

Финансовият сектор като цяло и застраховането ще претърпят съществена промяна в следващите години заради дигиталната трансформация, смята главният изпълнителен директор на "Уника" Николай Генчев. Според него след 10-20 години светът на застраховането със сигурност ще бъде различен. Може би в България това ще дойде по-късно, отколкото в развитите пазари, но всички сме убедени, че рано или късно ще се случи, каза той. По думите му в момента в застрахователния сектор се правят по-скоро "бебешки стъпки" в тази насока.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст