ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кремъл призова Лондон да се извини за Скрипал

песков

Кремъл призова Лондон да се извини, след като британската лаборатория, анализирала веществото, използвано срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, призна, че няма доказателства то да е дошло от Русия, предаде АФП.

Британското правителство обвинява Москва за отравянето с нервотоксично вещество на Скрипал и дъщеря му, което породи небивала вълна от взаимно експулсиране на дипломати между Запада и Русия. "Тяхната теория няма да се потвърди в никой случай, защото е невъзможно да бъде потвърдена", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руски информационни агенции.

"Британският външен министър, който обвини президента Путин, и британската министър-председателка ще трябва по един или друг начин да погледнат в очите колегите си от Европейския съюз и да се извинят на Русия. Този патова ситуация стигна твърде далеч", каза Песков.

По искане на Русия днес в Хага се свиква съвещание на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Осъждайки антируската кампания, президентът Владимир Путин изрази надежда срещата да даде възможност да се сложи точка на обвиненията срещу Москва.

"Според международни експерти подобни нервопаралитични субстанции могат да се произведат в двайсетина страни", заяви той.

Историята със Скрипал е гротескна провокация на британските и американските служби за сигурност, заяви пред делегатите на конференцията по сигурността в Москва ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, цитиран от ТАСС.

"Дори в случая с гротескната провокация със Скрипал, грубо изфабрикувана от службите на Великобритания и САЩ, една част от европейските страни не бързат да следват Лондон и Вашингтон, без да им мигне окото, а предпочитат да разберат какво се е случило", заяви Наришкин.

Той каза, че няма обективни причини за конфронтация между Русия и Запада, но въпреки това сега може да се говори за връщане към времето на Студената война.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст