ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът разшири правомощията на КЕВР

Закритото заседание на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Парламент Иван Иванов

Парламентът прие на първо четене в сряда (4 април) за промени в Закона за енергетиката, чрез които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще получи повече правомощия. И по-точно на енергийния регулатор ще бъде дадена възможност да разрешава сделките при продажба на съществени части от търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. Сделката за активите на ЧЕЗ в България е точно такава. 

"От съществено значение е дружествата-купувачи да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система на страната", изтъкват в мотивите към законопроекта от "Обединени патриоти". Според тях поправките са необходими, за да се гарантира интереса на България, националната сигурност и обществения ред.

В случай на нарушение на новата разпоредба, КЕВР ще пристъпва към отнемане на лиценза на дружеството за пренос или разпределение. Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че сделката между "Инерком" и "ЧЕЗ Груп" ще попадне в обхвата на новия закон. Тя определи промените като "добри". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст