ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За единия гол престиж на Темида

Цветанка Гетова

Да прекараш половин работен ден на чашка в ресторант, вместо да си гледаш преписките в прокуратурата, е поведение безспорно неблагоприлично. Но макар и да е нарушение на "трудовата дисциплина", то не уронва престижа на съдебната власт.

Към този извод води решението на тричленният състав на Върховния административен съд от 3 април тази година, с което съдът потвърди отстраняването на бившия заместник-шеф на Районната прокуратура във Варна Милена Даскалова от ръководния й пост. То обаче не е окончателно и е много вероятно да бъде оспорено и пред петчленен състав на ВАС.

Случката с двете прокурорки от Варна, които бяха засечени да се черпят в работно време, нашумя през пролетта на миналата година. Тогава от прокуратурата съобщиха, че административната ръководителка на местната прокуратура Цветанка Гетова и заместничката й – Милена Даскалова, заседнали посред бял ден в ресторант и останали там доста след края на обедната почивка. Впечатляващо беше и количеството алкохол, записано на сметката на двете дами: пет ракии "Бургас 63", една ракия "Бургаска мускатова", два  пъти уиски "Джак Даниелс", две бири "Туборг" и една минерална вода. За разпивката в работно време съобщили други прокурори – така на място били изпратени магистрати от Окръжната и Апелативната прокуратури във Врана. тяхната проверка сварила двете дами още на масата в 15.30 часа. "Въпреки че поведението им е установено от горестоящи прокурори, Гетова и Даскалова си поръчали допълнително по една бира и продължили пребиваването си в ресторанта", поясниха от държавното обвинение.

Заради тази срамна сценка главният прокурор Сотир Цацаров поиска от прокурорската колегия и двете шефки на прокуратурата във Варна да бъдат свалени от ръководните си постове заради груби нарушения на Правилника за вътрешния ред в прокуратурата и етичния кодекс на магистратите, които са довели и до накърняване на престижа на съдебната власт. И през есента на 2017 г. колегията наказа дисциплинарно двете обвинителки: те бяха отстранени от ръководните си постове (оттогава до днес прокуратурата в крайморския град се ръководи от временно изпълняващ длъжността "административен ръководител" и се чака изборът на нов титуляр). Освен това прокурорките Гетова и Даскалова бяха "командировани" за по три месеца да работят във Видин и Монтана, след което отново се върнаха във Варна.

Междувременно обаче прокурор Даскалова обжалва дисциплинарното си наказание пред ВАС. Така се стигна до решението на ВАС от 3 април. От него става ясно, че разпивката в работно време всъщност е имала повод – прокурор Гетова черпила, защото щяла да става баба. И че всъщност не само двете дами са изпили всичкото това внушително количество алкохол, записано на сметката им – част от питиетата били за управителя на ресторанта и други техни приятели. Разбира се, и че обвинителките явно въобще не са се трогнали от проверката на висшестоящите прокурори, която ги сварила в ресторанта – защото когато към 17.00 часа дошли и полицаите, за да вземат показания за случката от персонала на заведението, Гетова и Даскалова още си били на масата. 

Любопитно е обаче какво казва съдът по жалбата на Даскалова. Тричленният състав на ВАС е категоричен, че  неизпълнението на служебните задължения е факт, тъй като в работно време тя не е била на работното си място и не е изпълнявала служебните си задължения като магистрат и като административен ръководител. "С продължителното оставане в черпеща се компания през работно време  прокурор Даскалова е нарушила Правилника за вътрешния трудов ред на Районна прокуратура – Варна", казва съдът и отбелязва, че това е неоправдано отсъствие от работа и е нарушение на трудовата дисциплина по спазване на работното време.

Но според съда неправилното й  поведение е било възприето от прокурорската колегия на ВСС като такова, което накърнява престижа на съдебната власт. "От събраните по делото доказателства не се установява по безспорен начин, че с поведението си жалбоподателката е уронила престижа на съдебната власт или е нарушила Кодекса за етично поведение на магистратите. Установените по делото факти не подкрепят този извод, тъй като само по себе си отклоняването на магистрата от работното му място в работно време и присъствието му в заведение за обществено хранене не води автоматично до извода, че с това същият накърнява етичните правила или престижа на съдебната власт. Не се установява магистратът да е извършил действия или бездействия, с които да е нарушил обществения ред и спокойствие, да е проявил агресивно или неприемливо поведение от какъвто и да било вид…", поясняват магистратите.

Но тъй като все пак нарушение на правилата е имало, наложеното за него дисциплинарно наказание е правилно, а освен това е и законосъобразно наложено, тъй като гафове в процедурата няма, заключава в решението си тричленният състав на ВАС. Жалбата на Даскалова е отхвърлена. Поне на този етап.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст