ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ограничаването на достъпа или обема на предплатените онлайн услуги при пътуване в ЕС вече се разглежда като нелоялна търговска практика

димитър маргаритов

В случай че доставчици на електронно съдържание ограничат достъпа или обема от филми, сериали, книги, музика, спортни програми и т.н., за които имаме абонамент и сме си платили в собствената страна, ще са налице административно нарушение и нелоялна търговска практика. Този коментар направи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в сутрешния блок на ТВ „Европа” по повод влезлия в сила от началото на месец април нов европейски регламент за свободно ползване на абонаменти за онлайн услуги при пътуване в Европейския съюз. Той посочи, че не се допуска и начисляването на допълнителни такси.

„От една страна, за нас като Комисия за защита на потребителите, това би представлявало нелоялна търговска практика, тъй като абонатите са лишени от възможността да използват една услуга, за която са подписали договор и са платили. От гледна точка на регулаторния орган би било административно нарушение, тъй като съответният икономически оператор не се съобразява с административната процедура, която го задължава да поддържа набора от услуги, които предлага, обясни Маргаритов. Той допълни, че и санкциите за всяко от нарушенията са отделни.

Маргаритов разясни, че ако български доставчик е извършил нарушението, се намесва КЗП. Но е възможно да възникне проблем с международна мрежа в друга държава-членка, свързан най-вече с преноса на данните. „Ако български граждани имат абонаменти в друга държава-членка поради това, че пребивават там по-дълго време, могат да се обърнат към мрежата Европейски потребителски центрове за осъществяване на контакт в другата държава”, даде пример той.

Доставчиците имат абсолютното задължение да поддържат същия набор от услуги за електронно съдържание, какъвто предоставят срещу заплащане в държавата на пребиваване, заяви председателят на КЗП в отговор на въпрос на водещата допустимо ли е модифициране на предплатения в родината пакет. „Ако в България имам абонамент за някоя от платформите, които предоставят филми в определен обем, аз ще мога да ползвам това съдържание на територията на всяка една държава от ЕС, пътувайки по работа или на почивка без ограничение”, обясни председателят на КЗП. Той допълни, че доставчиците биха могли обаче да надградят над предоставяния пакет в страната, където услугата се заплаща, с нещо, което е типично за държавата, в която пътува съответният потребител.

Маргаритов изрази мнение, че телекомуникационните оператори са показали сравнително добра култура при отпадането на таксите за роуминг през лятото на миналата година, тъй като са малко случаите на неспазване на правилата. В този ред на мисли той сподели предположение, че би следвало и въвеждането на новите правила за онлайн абонаментите да премине плавно и без сътресения.

В студиото на „Европа сутрин” председателят на КЗП коментира предложението на ЕК за намаляване на таксите за презгранични плащания в евро за целия ЕС. „След като имаме общ пазар, потребителите като европейски граждани, независимо от своята национална принадлежност, би трябвало да могат да плащат за това, което поръчват, без да бъдат натоварвани с допълнителни такси, които се дължаха за това, че има държави в еврозоната и извън нея. Идеята е, че всички плащания ще бъдат третирани като вътрешнообщностни, без значение в каква валута се извършват и дали тя е свързана с еврото или държавата е в Еврозоната”, разясни той.

Председателят на КЗП поощри амбициите на европейските институции за премахването на виртуалните граници и подчерта, че в последните години са направени решаващи крачки в посока европейският потребител да бъде най-добре защитеният в света и същевременно – с най-много възможности.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст