Летище София отчита ръст от близо 8% на обслужените пътници

Летище София заминаващи пристигащи Терминал 2 пътници

Летище София е обслужило през март над половин милион пътници. На годишна база се отчита увеличение от 7.8%, като 67 на сто от пътническия трафик е преминал през терминал 2, а останалите 37% – през терминал 1.

Пътниците по международни редовни линии са се увеличили с 5.2%. Сред причините за това са както новооткритите дестинации, така и увеличените полетни честоти по редица маршрути от началото на лятното разписание, което започна от 25 март. През последната седмица на март бяха открити нови линии до Любляна, Ница и Пафос и бяха увеличени полетните честоти до Атина, Доха, Лисабон, Малага и Франкфурт, казват от столичния аеропорт.

След навлизането на втори превозвач по линията София – Варна от края на март 2017 г. – "Уиз еър", се наблюдава постоянен ръст на пътуващите по вътрешни линии. През изминалия месец има увеличение с 62% на пътниците: 24 хил. през март 2018 г. спрямо близо 15 хил. през същия месец на 2017 година.

С 47% са се увеличили и пътуващите с международни чартърни полети. През изминалия месец най-атрактивни са били пътуванията до Кайро и Хургада в Египет, както и до израелския град Тел Авив.

През март от летището са излетелите и кацнали 4781 самолета, което е увеличение от 2.5% спрямо същия месец на 2017 г. През март са обработени общо 1890 тона товарни и пощенски пратки, което е ръст от 8.5%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст