МВФ: Имигрантите могат да решат проблема с работната сила в развитите страни

бежанци мигранти имигранти германия берлин

Имигрантите могат да помогнат да бъде решен проблемът със застаряващото население в развитите икономики. В своя последен доклад Междунардония валутен фонд (МВФ) обръща внимание, че намаляващата работна сила може да забави икономическия растеж. МВФ насърчава имиграцията по икономически причини въпреки антимигрантските настроение в развити страни като САЩ. 

"Освен ако повече хора не участват на пазара на труда, застаряването на населението може да забави растежа на развитите икономики и в много случаи да подкопае устойчивостта на техните системи за социална сигурност“, се казва в доклада на МВФ.

Според икономистите дори и с политики, които да спомогнат за поддържането на постоянно снабдяване с работници, държавите няма да могат да предотвратят неизбежното, тъй като по-възрастните работници се пенсионират и напускат трудовия пазар. 

Организацията на обединените нации твърди, че до средата на този век популациите ще намалеят в почти половината от развитите икономики. Това означава, че младите работници ще са около двойно по-малко от възрастните. 

"Миграцията може да облекчи напрежението от застаряването на населението и да допринесе за други дългосрочни ползи, като по-висок растеж и производителност“ казват от ООН, цитиран от БГНЕС.  

Политическите реакции срещу притока на чужденци по места обаче са все по-остри. Американският президент Доналд Тръмп например обяви намеренията си да изпрати Националната гвардия да патрулира по границата с Мексико, а много европейски страни се борят с вълна на недоволство от миграцията от разбитата от войната Сирия. Великобритания пък излиза от Европейския съюз отчасти поради опасения за откритите граници на гласоподавателите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст