Бойко Коцев получи нов апетитен пост

Бойко Коцев

Дългогодишният ни посланик в Русия Бойко Коцев вече има нов пост, преди още официално да се е разделил със стария. На заседанието си в сряда (11 април) правителството предложи той да стане член на управителния съвет на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС).
Коцев беше ръководител на българската дипломатическа мисия в Москва от 2012 г. досега. В края на март той беше привикан в София от премиера Бойко Борисов за консултации по повод реакциите на държавите от Европейския съюз и САЩ спрямо Русия. Причината е всеизвестна – отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. След заседание на Съвета по сигурността към МС Бойко Борисов реши България да не гони руски дипломати, както направиха повечето от европейските страни и Съединените щати.

Бойко Коцев е с богата дипломатическа биография и притежава широка експертиза и професионално признание в областта на международните отношения, изтъкват от правителството в мотивите си за новата му позиция в Москва. Коцев е дългогодишен дипломат. Освен това е бил заместник-министър на вътрешните работи в кабинета на Симеон Сакскобургготски и на тройната коалиция. 

Международната банка за икономическо сътрудничество е международна финансова институция, основана през 1963 г. в Москва. Тя е в процес на трансформация за превръщането й в модерна международна банка за развитие, уточняват от Министерския съвет. Банката обръща особено внимание на проекти в сектори, които генерират растеж и са приоритетни за развитието на икономиките на страните членки – България, Виетнам, Полша, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. В стратегията й за България приоритет е кредитирането в сферата на промишлеността, на селското стопанство, търговията, транспорта и на банковия сектор.

"Представителят на България ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни", посочват още от правителствената пресслужба. Мандатът му ще бъде до пет години. Досега представител на България в МБИС беше юристът Росен Чобанов. 

Преди седмица пък българското правителство одобри смяната на посланика ни в Москва, тъй като мандатът на Коцев отдавна е изтекъл. Длъжността ще заеме секретарят по външнополитическите въпроси на президента Румен Радев – Атанас Кръстин. Той също е дипломат от кариерата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст