“Централизират” свидетелствата за съдимост

министерство на правосъдието

Гражданите ще получават свидетелствата си за съдимост, без да чакат – независимо от местожителството си или мястото на раждане. При това ще могат да получат документа във всяко населено място в страната, където се намират.

Това ще стане възможно, след като се "централизира" в единна система информацията от всичките 113 бюра за съдимост в районните съдилища в страната, които сега нямат електронна връзка помежду си. Отделно съществуват още две бюра – централно бюро за съдимост и още едно – специално за българи, осъдени в чужбина. Техните данни също ще влязат в общата система.

Централизирането на информацията ще позволи хората да получават и допълнителни "услуги" – например да получават известния за промени в съдебния им статус (идеята е така да се направи невъзможна "кражбата на самоличност" пред органите на реда и правосъдието). Държавните ведомства, които имат задължения във връзка с изтърпяването на наложените наказания, също ще могат да си "общуват" по-лесно: наложените наказания от всички съдилища в страната ще се събира в едно-единствено електронно свидетелство за съдимост, информацията за изтърпяването на наложено наказание ще пристига по електронен път, по същия начин ще се уведомява и за плащането на дължимата на държавата глоба. А това в крайна сметка пак ще е в интерес на гражданите, защото така по-бързо и по-лесно ще могат да бъдат реабилитирани.

Всичко това стана ясно в сряда (11 април) на нарочна пресконференция, с която правосъдното министерство отбеляза старта на работата по този проект. Изграждането на Централизирана автоматизирана информационна система "Съдебен статус" ще се финансира основно по Оперативната програма "Добро управление" (85% от средствата за реализацията на проекта идват оттам) и ще се реализира от Министерството на правосъдието с подкрепата на Висшия съдебен съвет. Стойността на проекта е 1 378 858.43 лева.

Кога ще стане реалност това чудо на административното обслужване обаче не е много ясно. Според данните за него в ИСУН (Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България) договорът за изпълнението на проекта е бил сключен през юни миналата година, а срокът за изпълнение е до края на 2018 година. Само че работата по него на практика е блокирана – заради жалба в съда, с която най-вероятно се атакува изборът на изпълнител.

Припомняме и че от началото на тази година Министерството на правосъдието се нагърби да издава "служебно" свидетелства за съдимост за служителите или кандидатите за работа в държавните и местни властови ведомства. Електронните свидетелства за съдимост по този ред обаче ще могат да се издават само за граждани, които не са били осъждани, включително и на глоба по реда на 78а от НК.

Само преди няколко дни обаче вицепремиерът Томислав Дончев беше принуден да изпрати "окръжно" до администрациите в страната, с което им напомни, че трябва да спазват закона и да спрат да изискват свидетелство за съдимост на хартия. Защото се оказа, че чиновниците продължават да правят това, което им е най-лесно – да изискват документите наготово от гражданите. Оповестен бе и нарочен адрес, на който хората да подават сигнали, когато им искат удостоверения и документи в нарушение на закона: udostoverenia@government.bg. Сигналите ще се проверяват от Главния инспекторат на Министерския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст