Разследване “на трупчета”

Административен съд София - сграда

Липсата на съдебни експерти заради мизерните условия на труд и заплащане, които им предлага държавата, вече дава своите "резултати". Камара дела срещу извършители на престъпления с години не могат не само да приключат, но дори и само да стигнат до съда, защото експертизите по тях не са изготвени. А не са изготвени, защото няма достатъчно експерти, няма консумативи за техните изследвания.

"Спестяването" от експерти  обаче ще излезе през носа на данъкоплатците – защото те, а не който и да било премиер или финансов министър, ще се бръкнат в джобовете да плащат обезщетения за забавено правосъдие.

Всичко това стана ясно от заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда (11 април). Представен бе анализът от тематична проверка в прокуратурите из страната, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. Тази проверка  извади наяве общо 2352 досъдебни производства, които стоят по бюрата на разследващите повече от шест месеца, без изобщо да могат да стигнат до съд – заради назначени експертизи, които се бавят. Прокурорите и разследващите няма какво друго да направят, освен да искат нови и нови удължавания на сроковете, в които държат делата при себе си и просто чакат. А така може да минат не само месеци, а дори години.

Най-големи закъснения трупат съдебно-медицинските експертизи – при тях всяка трета се прави със закъснение. Но независимо от това дали става дума за шофиране с алкохол, контрабанда на дрога, или фалшиво завещание, отговорът от Научноизследователския институт по криминалистика към МВР (НИКК) е, че не им достигат сили и експерти и че трябва да се чака. И така минават месеци.

"Установеното дава основание да се направи извод, че основните причини за несвоевременно изготвяне на експертните заключения са: недостатъчен брой експерти, голяма натовареност на НИКК при изготвянето на определени видове експертизи, назначавани преимуществено там (б.ред. – например ДНК-анализи), проблеми, свързани с осигуряването на консумативи, недостатъчен брой графолози в СДВР", заключават от инспектората.

От ИВСС напомнят, че неоснователното забавяне на производството води до нарушаване на основен принцип, какъвто е решаването на делата в разумен срок. А това пък от своя страна води до дела за обезщетения срещу държавата. "Следва да се има предвид практиката на Европейския съд по правата на човека, която приема, че за несвоевременното изготвяне на експертизите носят отговорност държавните органи", казват от инспектората.

Още в хода на проверката от ИВСС са сигнализирали министрите на вътрешните работи и правосъдието, че в НИКК (б ред. – а и не само там, защото  в Ямбол например няма нито един съдебен лекар) има проблем и са поискали да се намери начин за материално стимулиране на експертите, което да спре текучеството на кадри. Препоръчано е и да се предприемат мерки, за да бъде преодолян някак  проблемът с липсата на консумативи за изследванията на експертите. От МВР се получило писмо, че по въпроса се работи, а от правосъдното министерство  дори и това не последвало.

Анализът на ИВСС обаче бе приет от прокурорската колегия само "за сведение". С лаконичния коментар на главния прокурор Сотир Цацаров, че констатациите на инспекторите са "много точни и ясни". Но че тези, от които зависи решаването на проблема, дори няма да го прочетат.

Хубавото е, че документът все пак бе качен на сайта на ВСС – за да го видят както магистратите, така и медиите. За да може да се види как управляващите всъщност правят "съдебната реформа" – вече толкова години. И да стане ясно на хората защо у нас престъпниците съдят държавата, вместо да е обратното.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст