Воислав Шешел е осъден на 10 години, но няма да лежи

международен наказателен съд

Воислав Шешел е осъден на 10 години затвор, но няма да бъде затворен, тъй като вече ги е излежал. Това заявиха съдиите от международния наказателен съд, които гледаха днес обжалването срещу освобождаването на сръбския политик през 2016-та година. 63-годишният краен националист заяви, че ще пренебрегне изслушването, когато съдия Теодор Мерон прочете решението на Трибунала в Хага.

През март 2016-та година Шешел беше оневинен по обвиненията за военни престъпления и престъпления против човечеството. Процесът се водеше от Международния трибунал за престъпления в бивша Югославия. Тричленният състав под председателството на френския съдия Жан-Клод Антонети заяви, че прокурорите „не са доказали без съмнение”, чрез доказателства, че Шешел е виновен за престъпленията, за които е обвинен.

Обвинителите бяха разгневени от решението и главният прокурор Серж Брамерц го нарече „основен провал на мнозинството (съдии) да изпълнят съдебните си функции” и подаде жалба срещу него.

Обжалването ще започне днес в 12:00 часа по Гринуич пред Механизма за международни престъпения на Международния наказателен съд, който работи по обвиненията, след приключването на мандата на Хагския трибунал за престъпленията в бивша Югославия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст