“Зелената” електроенергия се търгува свободно

ток

Най-после и търговията с електроенергия в рамките на деня започна на "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) ЕАД, дъщерна компания на "БФБ-София" АД.

На 11 април от 14 ч. централноевропейско време (15 ч. българско) пазарният сегмент "В рамките на деня" беше отворен за сключване на сделки с доставка след полунощ (ЦЕВ) на 12 април. Този сегмент от пазара ще работи 24 часа, а заявките ще се  правят  до 60 минути преди началото на доставката. Всички регистрирани участници (производители и търговци) ще могат да подават оферти за покупка или продажба на продукта, уточниха  представители на борсовия оператор. Минималното количество електроенергия, което може да бъде търгувано през този нов пазарен сегмент, е 100 киловата, а най-малката стъпка за наддаване в търга е 10 евроцента.

Търговията "В рамките на деня" ще се осъществява чрез уеб платформа NordPool AS. Двадесет са регистрираните участници, които вече могат да подават своите оферти "продава" и "купува". С новия пазарен сегмент възможностите за търговия се доближават максимално до часа на физическата доставка, което пък намалява разходите за балансиране на участниците.

Досега сделки с електричество през Българската независима енергийна борса се сключваха само през две платформи – "Ден напред" и "Дългосрочни договори".

Този сегмент ще позволи на борсата да се предлага  и  произвежданата у нас "зелена" електроенергия. С последните  промени в Закона за енергетиката от 1 юли нататък всички фирми, които произвеждат електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), трябва да излязат на свободния пазар. Същото се отнася и за топлофикациите, и за заводските централи с инсталирана мощност над 4 МВ. От 1 януари тази година на енергийната борса вече предлагат ток  всички електроцентрали с мощност над 5 МВ. Там те ще  търгуват обемите, които им остават, след като изпълнят количествата, които задължително подават към регулирания пазар или по договори за дългосрочно изкупуване на произвежданата електроенергия. С тази стъпка се търси повишаване на ликвидността на енергийната борса и  засилване на  конкуренция между пазарните играчи, отбелязват от Българската независима енергийна борса.

С гласуването на промените в Закона за енергетиката всички ВЕИ ще бъдат задължени да продават тока си чрез борсата, като ще получават договори за премия до съответната преференциална тарифа, която сега имат.

Докато се обсъждаха промените в закона, мениджърите на някои от малките електроцентрали повдигнаха въпроса, че определеният минимален обем за търгуване – 100 киловата, може да се окаже непосилен за самостоятелно участие. От Българската независима енергийна борса обаче поясниха, че идеята е на този сегмент да се търгува на едро, а малките ВЕИ могат да се обединяват и заедно да излязат на борсата.

С новия сегмент, който допълва портфолиото от продукти на БНЕБ, се създават възможности за пълна либерализация на електроенергийния пазар, както и включване на България в обединението на европейските пазари "В рамките на деня".

Припомняме, че Българската независима енергийна борса заработи в началото на 2016 г. и търгуваше с определени от Европейската комисия квоти от държавните електроцентрали АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", както и  Националната електрическа компания.

В края на миналата година "БФБ-София" стана едноличен собственик на "Българската независима енергийна борса," след като изкупи пакета  от акции, който държеше Български енергиен холдинг. Това беше изискване на Брюксел, за да се избегнат злоупотребите с монополно положение от страна на компанията майка.

България е една от последните страни в Европейския съюз, която въвежда реалната търговия с електроенергия. След нас е единствено Гърция. 

Сега мениджърите на Българската независима енергийна борса насочват усилията си към подготовката и началото на трансграничната търговия на регионален и европейски принцип с електроенергия. Плановете обаче не включват осъществяване на такива сделки в рамките на деня през тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст