Париж не коментира слухове за продажбата на “SG Експресбанк”

Сосиете женерал

В края на март в някои медии у нас се появиха  публикации, предричащи  продажбата на "Societe Generale Експресбанк", известна на клиентите тук и  със съкращението си "SG Експресбанк", а" и  с абревиетурата SGEB. Във въпросните  журналистически текстове  се твърди, че българската кредитна институция, която от 1999-а е собственост на френския мастодонт Societe Generale,  е образно казано сложена на тезгяха за продан. И  към нея проявявали  интерес както унгарската OTP Bank, която у нас е собственик на "Банка ДСК", така и различни инвестиционни фондове. Слуховете се подхранват, от една страна, от изявления  на ръководството на френската банка, че смята да запази само  стратегическите си инвестиции и да се изтегли от останалите пазари, а от друга – от заявките на мениджъри  на унгарската институция,  че искат да разширят присъствието си на пазарите в Европа и че са заделили за това средства в размер на 1 млрд. евро.

Трябва да се знае, че по принцип  като  стратегически инвестиции банките третират  онези, които им осигуряват водещо положение на местните пазари – позиция сред първите три институции по размера на  общите им активи, или по размер на отделни ключови показатели като фирмени кредити и заеми за населението. "SG Експресбанк" не се вмества  в  този критерий, но в същото време тя е сред българските банки с един от най-чистите кредитни портфейли, носещи й  сериозни за размерите на активите и капитала  годишни печалби. В това отношение тя не само че не е в тежест за своята майка, но също   влияе положително на общия финансов облик на групата.

"Банка ДСК" пък , която е собственост на унгарската OTP Bank, е втората по големина българска кредитна институция и е абсолютен лидер в  предоставянето на заеми  за граждани. Но ръководството й целенасочено се опитва  да разшири присъствието си и в  услугите за фирми. В този смисъл евентуалното придобиване на "SG Експресбанк" от OTP Bank и вливането й в "Банка ДСК" ще допринесе съществено за развитието й.

В опит да изясним кое е вярно и кое не в твърденията  около "SG Експресбанк"  отправихме няколко официални въпроса до пресслужбата на нейната майка Societe Generale в Париж. Попитахме каква е стратегията на групата за развитието й на пазарите в Югоизточна Европа, и по-специално в България, дали французите водят разговори за продажбата на "SG Експресбанк"   с OTP Bank и с отделни инвестиционни фондове. И  ако водят такива разговори, на какъв етап са те.

В отговора, който получихме  от пресслужбата на централата на Societe Generale,  лаконично се обяснява, че банката не коментира пазарни слухове относно стратегическите си политики.

По  информация на в. "БАНКЕРЪ"  пък в българската "SG Експресбанк" не са  пратени екипи да  извършат  "дю дилиджънс", който по правило  правят всички купувачи, когато проявяват интерес да купят някоя институция.

От "Банка ДСК" неофициално казват, че за момента  унгарската й  майка не ги е ангажирала с проверка на правното и финансовото състояние на "SG Експресбанк". Разбира се, това нищо не означава – по-подозрителните биха напомнили поговорката. А както гласи една народна мъдрост –  "Дим без огън няма". Напълно възможно е още преди края на лятото да започнат активни мероприятия по оценката на "SG Експресбанк" от представители на потенциални инвеститори. Възможно е  и въобще да няма такива. Но дори да предположим, че се стигне до продажбата на "SG Експресбанк",  практиката е показала, че тези процеси –  по оценката, по сключването на окончателния договор и прехвърлянето на собствеността, са доста  дълги, трудоемки и отнемат близо година. Така че "SG Експресбанк" едва ли ще смени собствеността си до края на 2018-а, ако въобще такива процеси започнат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст