Парламентът мълчи, а ЕСПЧ чака решение

Левове

На 12 април стана ясно,че ЕСПЧ в Страсбург е постановил решение по още едно българско дело – този път за т. нар. царска реституция. На правителството е даден срок до 13 септември тази година или да се споразумее със Симеон Сакскобургготски и със сестра му Мария Луиза, или да даде възражения. Изводът от тази новина е само един – съвсем скоро правителството пак ще плаща някому с нашите пари заради ината си и заради откритото си нежелание да реши този казус – компетентно и веднъж завинаги.

Впрочем на 12 април  стана ясно и друго. Все пак най-вероятно бъдещото плащане ще бъде в редуциран размер, защото жалбата на цар Симеон  срещу отнемането на двореца "Кричим" е отхвърлена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Причината: българското правосъдие е отхвърлило претенциите за реституция на базата на подробно и добре мотивирано решение. Така служителите на Темида са умили очите на властта, която знае само един начин на действие – тъп инат до края и нищо друго. И продължава да се крие зад тях.

Но за нас, данъкоплатците и гласоподавателите – именувани просто народ, остава втората част от новината – и тя е лоша. ЕСПЧ е допуснал за разглеждане жалбата на царя и на сестра му cpeщy обявения през 2009 г. от парламента мораториум въpxy paзпopeждaнeтo c царските имоти.

Има и трето, и то поне засега  е висящо: по жалбата на царя и на сестра му срещу одържавяването на имотите "Ситняково" и "Capъгьoл"  съдът в Страсбург е решил да поиска още обяснение от българското правителство и ще се произнесе по същество на една по-късна дата. Което ни кара да очакваме добро решение за страната ни, но все пак и със свити сърца. Защото не се знае какво обяснение ще сътворят юристите на изпълнителната власт. И какви доказателства и факти ще изложат. И дали след тяхното проучване в Страсбург  няма да си скубят косите от ужас.

Впрочем практиката досега показва, че от властта заден ход или някакъв компромис по каквато и да е тема не бива да се очаква. През ноември миналата година  Симеон  Сакскобургготски предложи на властта у нас извънсъдебно споразумение, което държавата отхвърли с чисто процедурна хватка: правителството чакало парламента да приеме специален закон, който да замени т. нар. мораториум върху царските имоти и с този  нормативен акт в ръка да реши всички проблеми с имотите на царските наследници.

Тази елементарна врътка предизвиква обаче единствено горчив смях и съжаление. Защото всички знаем как депутатите на управляващата коалиция пишат за един час – в почивката между две заседания на парламента  и на коляно, всякакъв закон, стига да им го поискат от кабинета. И след това го приемат в две четения с мнозинство. Затова са смешни тези доводи и обяснения за нежеланието на  властта да  се споразумее с наследниците на починалия цар  Борис Трети. И да направят така, че да не продължим да плащаме по всяко решение на ЕСПЧ.

Но  на кого му пука за нашите пари…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст