В законопроекта за промени в ЗУТ прозират лобистки интереси

Темида

С промени в Закона за устройство на територията, внесени от депутати от ГЕРБ, се предвижда възможност за узаконяване на незаконните строежи. Едно от изискванията е да се заплати 30% от строителната стойност на постройката. Според адвокат Даниела Михайлова от Сдружение за инициатива за равни възможности в законопроекта прозират лобистки интереси и те не са насочени към незаконните строежи.

По думите ѝ има риск общините да влязат в конфликт на интереси, защото могат да си позволят да завишат стойността на строежа. "Решението на този въпрос е изготвянето на тези оценки да се възложи на друга администрация, а не на тази, която на практика ще събира глобите, защото така би се избегнал конфликтът на интереси. Този висок размер на глобата ще бъде нeпосилен за една голяма част от гражданите. Визирам главно тези, които биха предприели процедурата за узаконяване на строеж за жилищни нужди", каза в предаването "Преди всички" адвокат Михайлова.

"Не искам да звуча зле, но прозират известни лобистки интереси в този законопроект. И те в никакъв случай не са насочени към незаконните строежи за жилищни нужди, така че не мисля, че този проблем е в центъра за решение в този законопроект", допълни тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст