Председателят на ВАС командирова двама административни съдии от Сливен и Ямбол в Административен съд – Бургас

Георги Чолаков

Председателят на ВАС Георги Чолаков издаде заповед двама съдии от Административен съд – Сливен и Административен съд – Ямбол да бъдат командировани от 16 април т.г. в подкрепа на работата на Административен съд – Бургас. По този начин ще се намали свръхнатовареността и ще се съкратят сроковете за разглеждане на делата в морския град. Чрез мярката ще се укрепи и капацитетът на Административния съд в Бургас през активния туристически сезон, когато се очаква натовареността да бъде по-висока.

Административен съд – Бургас е един от най-високо натоварените в страната. Общо свършените за м.г. дела е бил 3364 броя. Действителната натовареност на всеки съдия е почти 22 дела месечно.

В края на март и във ВАС бяха предприети мерки за рязко съкращаване на сроковете за разглеждане и решаване на над 300 дела за уволнения на държавни служители, полицаи и военни, дела за статут на бежанци, както и дела за отчуждавания на имоти или части от имоти по Закона за държавната собственост. Те трябва да бъдат насрочени и приключени в срок до 30 юни т.г., като първоначално голяма част от тях са били определени за разглеждане за средата на 2019 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст