Москва: Скрипал може да е отровен от химическо вещество на НАТО

лавров

За отравянето на Сергей Скрипал може да е използвано вещество, разработвано от САЩ и Великобритания, но Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) не е включила тези изводи в окончателния си доклад по случая. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Според него с формулата на веществото разполагали и други страни от НАТО.

Той обясни, че това показва независима експертиза, която е направена от Швейцарския център по радиологични и химическо-бактериологични изследвания в град Шпиц. Тя е на база проби, изпратени им от ОЗХО и е завършена още на 27 март.

По думите на Лавров експертизата показала следи от веществото BZ, което било съставна част на химически оръжия втора категория съгласно Конвенцията за забраната на химически оръжия на ООН. Това е неврно-паралитично вещество, при което токсичният ефект настъпва между 30 и 60 минути след прием.

Впоследствие швейцарския център опроверга твърденията на Лавров. 

"Само ОЗХО може да коментира това изявление. Но можем да повторим това, което казахме преди 10 дни – няма съмнение, че в Портън Даун е идентифициран "Новичок"… Техните стандарти за работа са толкова строги, че изводите им не подлежат на съмнение", се казва в съобщение на лабораторията, разпространено в "Туитър".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст