ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Националисти се обединяват в нова формация

"Национална съпротива"

Национализмът, макар и позабравен допреди десетина години, не само че надигна глава, но и бележи възход. Във все повече европейски държави се появяват радикализирани националистически партии и движения, които печелят на избори, а някои дори влизат в управлението на държавата. Проблемът е, че движенията, които се зараждат, са все по-крайни и нетолерантни.

Новите проявления на национализа са свързани преди всичко със задълбочаващото се социално неравенство, дължащо се на повсеместната глобализация и на това, че богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни.

Западни експерти обясняват, че европейската дългова криза от 2008-2009 г. е създала усещането за разтурянето на съвременния европейски проект. Проект, който от единен пазар постепенно се превърна в модел на преразпределение. Единната европейска валута подкрепи фискалната експанзия на страните членки на еврозоната и постепенно фокусира властта в ръцете на технократите, на международните корпорации, а не в отделните демокрации, които сега страдат от свръхзадлъжнялост. Анализаторите припомнят, че гръцкото "OXI" е изразявало именно това – отричането на този модел от масите.

Вторият катализатор за избуяването на национализма са мигрантската вълна отпреди три години и страхът от тероризма.  

Специалистите обясняват още, че комбинацията от тези два фактора – икономически популизъм и антимиграционни нагласи, създава условия за възход на политически играчи, които са антисистемни и печелят от безизходицата на статуквото.

Нека да добавим, че за възхода на националистите допринесоха и слабите европейски лидери, налаганият от тях либерален модел, както и брюкселският административен диктат, който дразни мнозинството европейски граждани.

Интелектуалци и общественици пък предупреждават, че има опасност тези крайно националистически организации да станат много популярни и те да дойдат на власт. Наред с техния патриотизъм те се опитват да съдят другите хора – те казват: "Не сте добри за нашата държава, вън оттук." А това са обратни на европейските ценности.

Да припомним също, че през 30-те години на миналия век Хитлер и неговата Нацистка партия идват на власт в Германия поради разочарованието на гражданите от разкапалата се като политическа система, потънала в корупция и омаломощена от икономически кризи Ваймарска република.

България не прави изключение от общата тенденция. Освен трите патриотични формации – ВМРО, НФСБ и "Атака", обединени в коалиция, които са във властта, съществуват и редица по-малки партии, чието знаме е национализмът. Една от тях "Възраждане", с лидер Костадин Костадинов, успя вземе един процент от гласовете на последните избори и получава държавна субсидия. По всичко изглежда обаче, че "пъпкуването" в полето на патриотизма няма да спре, а ще се разраства.

Нова националистическа формация беше учредена в София в понеделник (23 април). Тя ще се нарича партия "Независимост", основната й цел е "да спасява България", а в ядрото на създателите й е една крайна организация "Национална съпротива". Заявката им е, че национализмът у нас отново щял да бъде представляван след "74 години живот в мрака на интернационалните режими". 

"Спасяването на Родината, лежи на нашите плещи", посочват ултрасите от  новата националистическа формация. Те твърдят, че "осигуряването на бъдеще за българския род е наша отговорност!"

"Целите, които си поставяме, са: да се борим за една независима, суверенна, обединена, социално справедлива и национално могъща България, където единственият интерес, който ще се защитава, ще бъде само БЪЛГАРСКИЯТ!", изтъкват с патос от новата партия "Независимост". По думите им е време да се измъкнем от блатото на чуждите зависимости и да си върнем България.

На учредителното събрание за председатели са били избрани Благовест Асенов и Тодор Тотев, а за заместник-председател е бил избран Николай Йовев – и тримата са от "Национална съпротива". Припомняме, че Йовев лежа в ареста година и половина, без да му бъдат повдигнати обвинения, за подхвърленото взривно устройство в гр. Сандански през юни 2012 г., което уби мъж от ромски произход. А Асенов е съден за проповядване на антисемитизъм.

"Национална съпротива" е сочена като неформална ултранационалистическа и антидемократична организация, някои дори я определят като неофашистка. Създадена е през 2008 г., като идеята й е да обедини национално мислещите и националистическите организации в страната в една структура. Организацията развива дейност срещу хомосексуалността, комунизма, либерализма, глобализма, капитализма, толерантността, демокрацията, ислямизма и незаконните имигранти, пише в Уикипедия.

Медиите я свързват с различни нападения над имигранти, цигани, турци, гейове и комунисти. Например  нападението в трамвай №20 на 6 юни 2010-а над група младежи с леви политически убеждения, отиващи на митинг в подкрепа на имигрантите в България. Или провокациите по време на провеждащия се всяка година гей парад в София.

През 2013 г. "Национална съпротива",  съвместно с "Кръв и чест" и ултраси от различни футболни агитки за първи път правят опит да създадат нова националистическа партия, на която обаче е отказана регистрация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст