БСП настоява за запазване на книжния пазар на “Славейков”

Местят сергиите за книги от пл. Славейков пред хотел Рила

Столична община трябва да запази книжния пазар на "Славейков". Това заяви общинският съветник от БСП Борис Цветков по повод планирания ремонт на знаковия площад, който започва на 8 май.

"Книжният пазар "Славейков" е емблематично място не само за гражданите на София, но и за гостите на града ни, коментира Борис Цветков. – С годините това място стана част от културните традиции на столицата. Намери място и в повечето чуждоезикови пътеводители. В тези бездуховни времена, в които живеем днес, всеки подобен опит да бъде отнета възможността на гражданите да стигат лесно и бързо до книгите означава пълна безотговорност и недалновидност към бъдещето ни".

Борис Цветков приема факта, че досегашният вид на книжния пазар на "Славейков" е неприемлив. "Вината за това обаче е на Столична община, а не на букинистите, коментира още той. – Именно Столична община отговаря за неговата поддръжка. И вместо да прави опити да го закрие или премести, по-добре след ремонта на площада да обнови книжния пазар и да го запази като целогодишен и всекидневен. Така ще съхрани едно от най-популярните културни средища на София".

Вчера книжният пазар на площад „Славейков“вече бе преместен пред хотел „Рила“.  В средата на юни на емблематичния столичен площад започва ремонт, което налага временното преместване на пазара. Все още няма категорично решение за това какво ще се случи с него след реконструкцията – първоначалните планове на Столична община са книжните щандове да се върнат на „Славейков“, но с около двойно по-малък брой и реновирани. Има идея и пазарът да не е ежедневен, а да работи само през уикендите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст