“Национална компания индустриални зони” +ощеПроекти-Лч, Божурище,Пд

Областна администрация – Ловеч и "Национална компания индустриални зони" ЕАД подписаха Меморандум за сътрудничество
Ловеч, 2 май /Пламен Христов, БТА/
Министърът на икономиката Емил Караниколов присъства на подписване на меморандум за сътрудничество между Областна администрация – Ловеч и "Национална компания индустриални зони" /НКИЗ/ ЕАД. Това стана по време на форум "Индустриалните зони – ключът към икономически растеж на регионите", който бе организиран в Ловеч от областния управител Георги Терзийски. Документът бе подписан от Терзийски и изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес, в присъствието и на кметове на общини и представители на местния бизнес.
Министър Караниколов посочи, че най-важното е привличане на инвеститори, които ще повишат жизнения стандарт на работниците.
"Колкото повече инвеститори има в един регион, ще започнат да се борят за работна ръка, като увеличават заплатите и подобряват условията на труд. Подобряването на жизнения стандарт на българина става само с привличане на инвеститори и дано повечето от тях да са във високо технологичния сектор, защото там е бъдещето", каза още Емил Караниколов.
Той допълни, че когато има коректни инвеститори много българи ще се върнат в страната, за да работят тук. През миналата година това са направили между 20 е 30 хиляди българи, повечето на възраст от 24 до 35 години. В индустриалните зони ще бъдат създадени и центрове за дуално обучение и преквалификация.
Ще се увеличи и вноса на кадри от чужбина. Областният управител на Ловеч Георги Терзийски каза, че към региона има заявен инвеститорски интерес от чужбина. По думите му, до края на тази година ще бъде осигурен терен за изграждането на индустриалната зона в града.

………….

Компании разширяват производствените си бази в Индустриална зона Божурище

02 Май 2018 13:35

Важно е не само да привлечем една инвестиция, но и да я задържим. Това показва, че компанията-инвеститор се чувства добре в нашите индустриални зони и така привлича следващи инвеститори. Това коментира за бъдещето на индустриалните паркове изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони" /НКИЗ/ ЕАД Антоанета Барес в интервю по ТВ Европа. 

Тя даде пример с първата компания, реализирала инвестиционен проект на територията на Икономическа зона София-Божурище – германската „Бер-Хела термоконтрол", производител на елементи за климатици на автомобили. В момента фирмата планира разширение на производствената си база. Проектът на стойност около 50 млн. евро ще се реализира отново на терен в индустриалната зона на НКИЗ в Божурище.

„Интерес към инвестиции в Божурище има не само от чужди компании, но и от малки и средни български фирми. Създават се изключително добри иновативни предприятия. Освен това в индустриалните зони бизнесът се клъстеризира – идва една компания и с нея друга, с която работят заедно, намира мястото си в близост- псле идва трета и така бизнесът започва да се съсредоточава на едно място", обясни изпълнителният директор на НКИЗ.

За Икономическа зона София – Божурище, която се развива най-бързо от всички индустриални паркове в портфолиото на НКИЗ, Антоанета Барес обясни, че най-важното е изграждането на инфраструктура на добро ниво.

„Няколко насоки са важни за последващото развитие на зоната в Божурище – осигуряване на допълнителни входове и изходи, т.е. допълнителна транспортна свързаност, а защо не и метрото да стигне дотам, както и изграждане на интермодален терминал, защото европейската политика в областта на жп транспорта предполага той да бъде най-евтиният транспорт за дълги разстояния и естествен избор за логистика на стоки и суровини", каза изпълнителният директор на НКИЗ.

Тя припомни, че най-големият проект в индустриалния парк в Божурище е на датската компания Юск. Само на първия етап от инвестицията тя пое ангажимент пред българското правителство  да вложи 100 млн. евро. „Логистичната база на Юск ще е готова до края на годината. Освен това през юни се открива и предприятието на немската компания Мултивак в близката до София зона", уточни Барес.

На въпроса какви са предимствата на държавните индустриални терени, изпълнителният директор на НКИЗ отговори, че най-същественото предимство на зоните на НКИЗ е, че инвеститорът идва на място с изградена инфраструктура – път, ток, вода, газ, оптична свързаност, с добра локация.

………..

Министър Караниколов: До края на годината по ОПИК ще стартират процедури за близо 400 млн.лв

 02 май 2018 сайт МИЕ

Подписан бе Меморандум за сътрудничество между „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и Областна администрация – Ловеч

До края на годината по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/  ще стартираме процедури за около 400 млн.лв., от които българските компании ще могат да се възползват. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на форум „Индустриалните зони – ключът към икономически растеж на регионите“, който се проведе в Ловеч. На събитието бе подписан и Меморандум за сътрудничество между „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) и Областна администрация – Ловеч, като  подписи на документа сложиха изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и областният управител на Ловешка област Георги Терзийски.

Министър Караниколов посочи, че с Меморандума се продължава политиката на правителството за преодоляване на дисбалансите в регионите, чрез създаването на Индустриални зони в цялата страна. Съгласно меморандума Областна администрация-Ловеч, и Национална компания индустриални зони ЕАД ще работят съвместно за привличане на инвестиции и за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори.

По време на срещата с представителите на местния бизнес  бяха  обсъдени въпроси свързани с административната тежест и недостига на висококволифицирани кадри за бизнеса. Министър Караниколов отчете, че през изминалата година  усилията на цялото правителството са били насочени към намаляване на регулаторните режими за бизнеса, както и към поддържането на макроикономическа и финансова стабилност. Икономическият министър  подчерта, че по темата с кадрите се работи изключително активно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той посочи облекчаване на режимите за издаването на работни визи и придобиването на гражданство от страна на висококвалифицирани кадри от чужбина.

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти. „Обмисляме в Индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование, спрямо нуждите на бизнеса“, допълни той.

Подписването на меморандуми за сътрудничество с общините е част от стратегията на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД да развива индустриални зони като механизъм за насърчаване на икономическото развитие и за подпомагане развитието на инвестиционния потенциал на страната чрез предлагане на инвеститорите на индустриални терени в различни локации в цялата страна. До момента НКИЗ ЕАД има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, както с Областна администрация – Кърджали.С подписването на Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Ловеч и НКИЗ ЕАД областта ще  получи възможност нейният терен да се популяризира и предлага на инвеститори. При конкретен инвеститорски интерес НКИЗ и Ловешка област ще могат да осъществят „ад хок“ проект за развитие на терена за индустриални цели.

…………….

Имот в Пловдив ще бъде апортиран в капитала на „Национална компания индустриални зони“

 2.5.2018 сайт МС

Правителството даде съгласието си незастроен терен от 28,8 дка на бул. „Пещерско шосе“ №66 в Пловдив да бъде внесен като непарична вноска в капитала на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Целта е на мястото да бъде изградена индустриална зона. Имотът е перспективен за привличане на нови инвестиции предвид добре развитата транспортна инфраструктура, осигуряваща бърз и лесен достъп до основните транспортни коридори.

Правителството предостави на Министерството на здравеопазването имот в Хасково, който ще позволи изграждането на центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи. Имотът – терен от 10,3 дка и две сгради на ул. „Видин“ №14, е необходим за реализирането на проект „Подкрепа за деинституционализация на грижа за деца“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“. Чрез него се осигурява подходяща и ефективна социална инфраструктура за предоставяне на нов вид резидентни и съпътстващи услуги в общността, включително здравно-социални, които заменят модела на грижа за деца, настанени в институции.

Община Сливница получи безвъзмездно държавен имот от 14 дка за изграждането на спортни площадки и съоръжения. Проектът ще бъде изпълнен по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Изградените до момента на територията на община Сливница спортни съоръжения не са достатъчни за нуждите на населението и особено за подрастващите, което налага създаването на допълнителни, като фитнес на открито, детски спортни площадки, игрища за баскетбол, бадминтон и др.

……………

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст