Правителството ще има позиция по новия евробюджет в средата на лятото

Министерски съвет Владислав Горанов Томислав Дончев

"За целия многогодишен финансов период от 2021-2027 г. общите разходи са в размер на 1 трилион 134 млрд. евро. Нашата вноска расте заради това, че брутният вътрешен продукт расте, а брутният национален доход също. Ще очакваме промяна на вноската на България". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг, посветен на предложения днес от Европейската комисия проект на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г.

По думите на Горанов задачите на ЕК са свързани с това да се срещне предизвикателството на Брекзит. "Умерени оптимисти сме, че уравнението, което предложи Европейската комисия, е един възможен вариант на многогодишната финансова рамка", каза Горанов и допълни, че на 14 май на Съвета по общи въпроси ще се отдели внимание на тази тема.

Финансовият министър заяви и че предвижването на дебатите за новата финансова рамка на ЕС не трябва да се отлага, а трябва да се случи още сега, по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. "България ще получи повече, отколкото досега", категоричен е Горанов.

"Все още е рано да се коментира къде е България в тези числа, тъй като отделните пакети по държави не са разписани от комисията", довърши Горанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна заяви, че предложението на ЕК за новата финансова рамка е за един балансиран бюджет, който е една много добра основа за преговори.

Кохезионният пакет през настоящия програмен период е 371 млрд. евро, а предложението за следващия програмен период е 373 млрд. евро.

По отношение на общата селскостопанската политика (ОСП) през настоящия програмен период имаме спад, докато за следващия програмен период са предложени 371 млрд. евро, при 411 млрд. евро от сегашния програмен период.

По отношение на инструментите за миграция и сигурност са предложени 62 млрд. и половина евро за следващия програмен период. За сектор миграция и граници за следващия програмен период са предложени почти 35 млрд. евро, а за сигурност и отбрана 27 млрд. и половина евро.

Средствата по "Еразъм+" ще достигнат до 30 млрд. евро през новия програмен период.

Вицепремиерът посочи, че оттук нататък ще текат много тежки преговори. "Ще има много реформи в Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика", подчерта той. По думите на Дончев се очаква драстична промяна във финансирането, което получава България. "Към средата на лятото ще можете да прочетете и националната ни позиция", отсече вицепремиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст