Брюксел с оптимистична прогноза за икономиката ни

ек еврокомисия европейска комисия

Европейската комисия има по-оптимистични очаквания за развитието на страната ни. В пролетната прогноза на Брюксел за развитието на общността се предвижда ръстът на реалния брутния вътрешен продукт (БВП) на България да достигне 3.8% през 2018-а, а през следващата година да се забави до 3.7 процента. Припомняме, че в предишния доклад на комисията бе заложен по-скромен ръст на БВП – съответно от 3.7% и 3.5% през 2018-а и 2019-а. 

Според анализаторите в резултат от подобрената ситуация на трудовия пазар и повишения реален разполагаем доход основен мотор на икономиката ни ще бъде вътрешното потребление. От друга страна ниските лихви ще продължават да подкрепят растежа на частните инвестиции. 

Като цяло се очаква през тази година тласък на инвестициите да даде правителството чрез своите капиталови разходи, подкрепени от европейските средства за периода 2014-2020 година, посочват от ЕК.

Според анализа рисковете за икономиката ни са балансирани, а основната заплаха се крие във външни фактори. Въпреки добрите перспективи от Брюксел предупреждават, че  увеличените заплати и заетост могат да доведат до свръхпотребление, както и да се постигне "свръхмобилизация" на европейските фондове, а силното вътрешно потребление може да доведе до ръст на инфлацията. През 2017 г. потребителските цени се повишиха с 1.2%, а очакванията са през следващите две години ще расте на фона на по-добрата покупателна способност на домакинствата и поскъпването на електроенергията. В анализа се посочва, че през тази година инфлацията в страната ще достигне 1.8% и вероятно ще запази това ниво и през следващата година.

Заетостта в България се достигна нивата си отпреди кризата – през 2017-а тя се повиши с 1.8 пункта и нивото й вече е 64.3 процента. Според анализа на ЕК предстои този ръст да се ограничи, заради спецификите на трудовия пазар у нас. Нивото на безработица през тази година ще бъде около 5.5%, а през 2019-а ще се свие до 5.3 на сто.

Добри са очакванията и по отношение на публичните финанси на България, предвижда се те да останат под контрол. Припомняме, че през 2017-а страната е приключила с излишък от 0.9% от БВП, което се дължи основно на по-малките публични разходи от планираните. През тази и следващата година излишъкът ще възлиза на 0.6% от БВП, смятат от ЕК. Намалението през тази година ще се дължи на повечето средства за капиталови разходи, особено идващите от европейските фондове.

Публичният дълг ще тежи все по-малко на икономиката, смятат от ЕК. През 2017 г. той се сви до 25,4%, а прогнозите са за допълнително свиване през следващите две години – съответно до 23.3% през 2018 година и до 21.4% през следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст