Имперска слава от балкански восък

Восък

"Отдавна спрях да избирам чия фигура да правим. Хората много питаха за г-н Борисов!” Това сподели от сърце за централните телевизии собственикът на ретро музея във Варна Цветан Атанасов, докато показваше новия си топ експонат – восъчна фигура на премиера Борисов. Една жена вече казала, че не го харесва като политик, но го харесва като мъж.

Народът пита, една жена каза, а Атанасов отговаря, че "той има тази харизма – мъжкар, мачо, ако щете”. Следват любопитни детайли. Фигурата на охранения към днешна дата премиер била от периода му на главен секретар на МВР,  когато тичаше след поредното поръчково убийство да брои труповете пред камерите. Тъкмо това вталено тяло можело да влезе в генералската му униформа от онова време, инак премиерският костюм ще увисне по него като от закачалка. Отправена беше дори оферта към Борисов, че ако си даде за малко униформата, ще го нагласят като за музей. 

В интерес на истината за шестте месеца, в които изпипвали всеки детайл, са докарали визията на  премиера да бие твърде много на Марешки. Дали защото музеят е във Варна, или са целели някои внушения – не знаем. Логиката на собственика на музея е подозрително градивна. "Музеят се разрасна страшно много. Вече имаме холивудски актьори, певци от световен ранг. И след като направихме миналата година първо Путин, после – Тръмп, императорите на света, време беше да направим и императора на Балканите", обоснова неизбежното Атанасов.

И още – фигурата на Борисов е едва втората на български политик след тази на Тодор Живков. Изтървали са явно Царя, за да не им се пречка, и са насадили Борисов точно където му е мястото в международната политика – между Тръмп и Путин. Бръкнал си е в джоба да извади поредния източноправославен заек, докато съзерцава мъдро евроатлантическото бъдеще. 

Ако варненският ретро музей беше участвал с този проект за културната програма на европредседателството, можеше да вземе някоя хилядарка от бюджета му. Но и сега не е късно – Борисов оценява тези неща. Може и да подметне нещо скептично, но сърцето му се топи като восъчна свещ в храма на политическото капище.  

Няма лошо – музеят на мадам Тюсо затова е измислен. Проблемът е, че бутнаха мавзолея, преди да се намери подходящият проект за реновирането му в културна институция. Как можаха да го направят преди активирането на проекта "Борисов"?!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст