Радев: България е в авангарда на общоевропейската политика към Русия

Президентство КСНС срещу корупцията Румен Радев

Президентът Румен Радев заяви, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. Според държавния глава неговото посещение в Москва този месец и скорошната визита на френския му колега Еманюел Макрон в руската столица показват единна европейска политика по отношение на Русия.

"Целта е да се търсят всички възможности за открит диалог и за проекти от взаимна изгода", каза Радев на пресконференция след среща с президента на Австрия Александър Ван дер Белен. 

"За нас особено важно значение имат ситуацията в Турция и нашите връзки с Русия. Нашата позиция е много близка до позицията на България – мисля, че е необходимо не само да продължим дипломацията на посещенията, но и диалога с Русия", коментира президентът на Австрия Александър Ван дер Белен. Той съобщи, че Владимир Путин ще посети Виена най-вероятно през юни.

"Българското председателство на Съвета на ЕС в момента получава много добро признание – България успя да приключи голяма част от целите, които си беше поставила. Ние ще го поемем през средата на тази година и ще продължим и преговорите за Брекзит в една много сериозна тяхна фаза. Ще продължим и преговорите за Многогодишната финансова рамка на бюджета на ЕС", каза още Ван дер Белен.

Той окачестви взаимоотношенията между България и Австрия като отлични. Но все пак отбеляза, че имаме още потенциал за развитие. Ван дер Белен поздрави България за успешното европредседателство. "Убеден съм, че ще имаме успешно предаване на председателството на Австрия", отбеляза държавният глава. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст