ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борбата с тероризма в основата на френско-американските отношения

макрон

 Борбата с тероризма, политическите и военните въпроси ще позволят повторно изграждане на френско-американските отношения, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за седмичника "Журнал дю диманш", цитирано от Франс прес.
    "В евро-атлантически план е необходимо повторно изграждане на стратегията с президента на САЩ Доналд Тръмп, като се концентрираме върху политическо-военните въпроси и борбата срещу тероризма", заявява Макрон в дългото интервю, посветено на външната политика. Той уверява, че преговаря с американския президент, "знаейки отлично, че неговата външна политика продължава да отговаря на нуждите на вътрешната политика" и има антииранска насоченост.
    Макрон заяви, че след предполагаемата сирийска химическа атака Тръмп е решил да нанесе удари по Сирия едва след като е говорил с него. Френският президент му е казал, че "сирийският президент Башар Асад ни изпробва, че не може да става и дума да се води война в Сирия, но че предвид доказателствата, с които разполагаме, съвместен удар по химическите обекти е от решаващо значение за доверието към нас". Освен това ударите са важни и за сдържане на режима в Дамаск, добавил е Макрон, според когото те са били успешна съвместна операция.
    По отношение на ядреното споразумение с Иран, от което Тръмп може да изтегли САЩ след по-малко от седмица, "се опитвам да му напомня за вътрешната логика на различните въпроси, свързани с Иран", заяви Макрон. По време на неотдавнашното си посещение във Вашингтон обаче той изрази песимизъм за способността си да убеди американския си колега, припомня АФП.
    Президентът заявява в интервюто, че френско-руски диалог за Сирия е помогнал да се предаде послание на сирийския режим. Руският президент Владимир Путин разбра, че не съм неоконсерватор, не съм привърженик на намесата, не искам да водя война със сирийския режим, подчертава Макрон, според когото разговорът с руския му колега в деня на ударите е бил спокоен. "Мисля, че той разбра нашата решимост, както и че искам да избегна ескалация", добави той.
    Няколко часа след ударите, нанесени от Франция, САЩ и Великобритания Путин ги осъди категорично, определяйки ги като акт на агресия срещу суверенна държава, припомня АФП. На следващия ден той предупреди, че нови подобни действия биха довели до хаос в международните отношения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст