ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Каква е символиката на освещаването на бойните знамена?

Патриарх Неофит отслужва традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София. На събитието присъстват президентът Росен Плевнелиев

Церемониалът по освещаване от страна на църквата на бойните знамена се установява след приемането на християнството в България. Това каза в ефира на bTV доц. Костадин Нушев, богослов от Софийския университет. "В днешния празник, когато православната църква чества Св. великомъченик Георги, един от големите християнски светци войни, който е и представител на войнската професия, може да се каже, защото самият той е бил високопоставен военен в римската армия по време на император Клетиан, когато е било най-страшното гонение срещу християните и тогава, когато са пострадали много християни, които са били войници в римската армия. Това е било в началото на 4-ти век, непосредствено преди признаване на християнството като позволена религия в Римската империя.

Самият образ на Св. Георги е символ за мъжество, за войнска доблест, чест и той е почитан от църквата като защитник на слабите, на истината, справедливостта и доброто, и борец срещу злото и тъмните сили. Ето защо и в историята на църквата Св. Георги се превръща в закрилник на войниците, на армията. След приемането на християнството в България, се установява церемониала по освещаване от страна на църквата на бойните знамена".

Традицията повелява още от времето на българската Патриаршия патриарх и държавен глава да участват заедно в този церемониал, което е символ на единството, допълни доц. Костадин Нушев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст