ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Радев: Нехайното отношение към армията подкопава държавността

Президентът Румен Радев откри в УНСС младежи икономически форум

Нехайното отношение към армията подкопава държавността, заяви президентът Румен Радев по време на словото си на военния парад по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия. В началото президентът Румен Радев поздрави военнослужещите на площада, отбелязва БНР.

"Точно век ни дели от края на Първата световна война, последва я Втората – още по-унищожителна. Доскоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития, но те са факт по периферията на Европа и дори по улиците на Стария континент. В свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националните егоизми закономерно се възвръщат, а това ще рече нови рискове, сблъсъци и конфликти. В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието. България е стожер на мира в нашия обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели. Днес на жълтите павета приветстваме марша на нашите братя македонци. Българите трябва да осъзнаят, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест. Нехайното отношение към армията подкопава държавността. В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност. Затова неотложно трябва да помислим за хората и техниката, които са призвани да бранят България".

България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите, подчерта още президентът и добави: "Днес моралната криза е факт. Храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек. Храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, да възставаме срещу несправедливостта, храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола. Затова благодарност към храбрите. Свободата на всяко общество се крепи на върха на тяхното копие. Да живее България!".

На площад "Александър I Батемберг" ротите изпълниха националния химн и се чуха 20 артилерийски топовни салюта. Тази година парадът е по-тържествен от друг път, защото се навършват 140 години от създаването на армията ни.

На военния парад освен представителните блокове на въоръжените сили ще бъде представена и военна техника на въоръжените сили на България. Пред зрителите на парада ще преминат танковете Т-72, бронетранспортьори, зенитно-ракетния комплекс „Оса“, пускови установки и зенитно-ракетен комплекс C-300. Военно-въздушните сили ще покажат вертолетите Ми-17, един от които ще носи националният флаг, както и вертолетите Ми-24 и „Кугър“, военнотранспортния самолет „Спартан“, учебните самолети „Пилатус“ и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

За първи път чуждестранна военна част ще вземе участие на парада на 6 май. В него ще участва рота от армията на Македония. Командирът на ротата подполковник Боро Латкоски честити празника на българските представители на въоръжените сили на България.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза, че участието на ротата е знак за партньорство и съюзничество.

„В знак на добрите отношения и перспективите пред Македония като бъдещ член НАТО, ние в знак на добра воля, в знак на изпълнение на този договор, който беше подписан между двете правителства, ги поканихме и те откликнаха“, каза Каракачанов.

Преди военния парад тържествено бяха осветени бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в София. Водосветът се извърши с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. Той бе оглавен от Негово Преосвещенство мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод.

На водосвета присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, народни представители и други официални лица.

Заради мерките за сигурност от Министерството на отбраната предупреждават, че по време на водосвета и парада ще бъде забранено използването на дронове.

В София честванията ще продължат с тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на президентството. След това българският президент Румен Радев и македонският му колега Георге Иванов ще посетят военното гробище в Ново село в Македония, където ще отдадат почит пред загиналите български войни.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев  присъства на парада на въоръжените сили в София, в който ще участват представителен блок на ВМС с представителното знаме на военния ни флот. Специално за БНР той поздрави военните и цивилните служители от флота: „Искам да поздрави с предстоящия празник всички адмирали, офицери, старшини, матроси, курсанти, хора, които носят военноморската униформа, с настъпващия празник, както и всички цивилни служители, отдали своя труд, градейки настоящето и бъдещето на ВМС. Като членове на българската армия, с право имат повод да честват този Гергьовден“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст