ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ТЕЛК трябва да отпадне, твърди експерт

очна ТЕЛК

Системата в буквалния смисъл на думата убива, защото ние дори не знаем колко много хора с увреждания си отиват, а в институциите те си отиват, без никой да разбере защо.ТЕЛК трябва да отпадне. Това каза Капка Панайотова от „Център за независим живот” пред Би Ти Ви. 

"Трябва да се премине към разширена епикриза, когато става въпрос за трайно увреждане поради заболяване и да се премине индивидуална оценка на потребностите на всеки човек. Потребностите трябва да се оценяват, не заболяването. Оценка на работоспособността не може има, защото тя е функция от много повече неща, отколкото здравето”, каза Панайотова.

Тя определи ситуацията, при която хора с увреждания не бяха допуснати в парламента, като изключително нелепа. Според нея те не са били допуснати заради фланелката с надпис „Системата ни убива”. „Аргументът беше чисто формален, че в парламента е забранено да се разпространяват или продават агитационни материали. Това беше възприето и определено от охраната на парламента като агитационен материал”, отбеляза тя.

„Не мисля, че един подобен надпис трябва да накара охраната да не допусне български граждани в Народното събрание”, каза депутатът от БСП Михаил Христов, който също е с увреждане.

Според него трябва да се направят радикални промени, не само реформата в ТЕЛК, а цялостна реформа за интеграцията на хората с увреждания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст