ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва издирването на алпиниста Боян Петров

боян петров

Очаква се днес, ако времето позволява, да се сформира спасителен екип, който да започне издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, съобщава БНТ.

По информация на Министерството на външните работи той е в неизвестност от 3 май.

Информацията за липсата на връзка с българския алпинист е подадена от Тибетсктата алпинитска асоциация. "Покорителят на върховете" , както го наричат, направи опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, но заради рязко влошаване на времето следите му се губят.

Боян Петров участва в тази експедиция с още 10 души от други националности, уточнява националната телевизия.

Издирването се забавя заради ураганен вятър. 

Участниците в експедицията на Шиша Пангма, които са заедно там с българския алпинист Боян Петров, разпространиха съобщение късно в неделя. В него те потвърждават казаното от жена му – че няма данни за него от 29 април,когато тръгва да щурмува върха сам.

"Нямаме новини от последното ни съобщение: Боян започна да се катери към връх Шиша Пангма на 29 април и не се е връщал в базовия лагер, докато вчера не бе официално обявен за изчезнал. Българският алпинист е започнал да катери върха сам, след като много от неговите съ-алпинисти се върнаха заради лошото време. Унгарският алпинист Давид Клайн, който също е на Шиша Пангма, следи събитията. Ако получим новини от него за българския алпинист, ще ви информираме на нашата Facebook страница! Дотогава продължаваме да се надяваме на завръщането на Боян Петров", казват от екипа му.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст