ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Днес отбелязваме Деня на Европа

ден на европа

Днес отбелязваме Деня на Европа. По този повод председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще произнесе реч в Брюксел. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще говори по-късно пред регионалния парламент на Фландрия, съобщи БНР.

На 9 май 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита декларация, в която предлага обединяване на френския и германския пазар за въглища и стомана, с което слага начало на общия европейски проект.

Първоначално в него се включват шест страни, някои от тях бивши врагове във Втората световна война – Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург. Именно те създават Европейската общност за въглищата и стоманата през 1951 година. Шест години по-късно се появява Европейската икономическа общност, позната като „Общия пазар“, в който отпадат митата между страните, търгуващи помежду си.

Първото разширяване на Общността е през 1973 година, когато към нея се присъединяват Дания, Обединеното кралство и Ирландия. Падането на Берлинската стена отваря пътя към Общността за страните от бившия комунистически лагер, а самият Европейски съюз е създаден с договора от Маастрихт през 1993 година. В момента в него членуват 28 страни с тенденция за оттеглянето на Великобритания, но за сметка на това с отворена врата към Западните Балкани, чиято европейска перспектива бе потвърдена многократно от ключови фигури от всички европейски институции. 

Като основни предизвикателства пред Съюза се изтъкват развитието на колективната сигурност, чието начало бе поставено миналата година, последствията от Брексит, изграждането на единния цифров пазар, борбата срещу онлайн дезинформацията.

В София знамето на ЕС ще бъде издигнато на церемония пред сградата на президентството, на която ще присъстват държавният глава Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

По случай Деня на Европа тази вечер жителите и гостите на столицата ще могат да наблюдават мащабен светлинен и звуков спектакъл, който ще бъде прожектиран на сградата на Министерски съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст