ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Жената на Кадиев иска вето на енергийния закон

Соня Кадиева

Едва приети в края на миналия месец, промените в Закона за енергетиката вече са обект на сериозни критики както от опозиционни депутати, така и от хора от бранша. През тази седмица Асоциацията за свободен енергиен пазар изпрати писмо до президента Румен Радев, в което настоява държавният глава да наложи вето върху текстовете, одобрени от Народното събрание на 26 април.

Организацията изтъква като основен аргумент, че част от разпоредбите са "спорни и противоречащи на законодателството на Европейския съюз и на добрите практики на страните с развити енергийни пазари". По-конкретно тя изтъква, че е необходимо страната повторно да нотифицира Европейската комисия за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и тези от високоефективното комбинирано производство (ВЕКП), които според норматива трябва да продават енергия само през борсата, а разликите в цените да се компенсират с държавни премии. 

"Спрямо помощта за енергията от ВЕКП процедурата по нотификация е забавена над 11 години, като според последната публична информация все още не е стартирана от Министерство на енергетиката. Това пренебрегване на Договора за функциониране на ЕС и изискването за предварителна нотификация чрез обнародване на приетия от Народно събрание законопроект може да доведат до съдебна процедура в Съда на Европейския съюз, включително и налагане на глоба на България", обясняват от Асоциацията за свободен енергиен пазар. Оттам се позовават на чл.108, т.3 от Договора за функциониране на Европейския съюз, където се посочва, че "Комисията следва да бъде уведомена в разумен срок, който да й даде възможност да предостави своето становище по отношение на всякакви планове за предоставянето или изменението на помощта".

Браншовиците са категорични, че законът ще наруши пазарната среда, поставяйки в привилегирована позиция определени търговски участници за сметка на други. Наред с това някои от новите разпоредби ограничавали конкуренцията и възпрепятствали развитието на свободния енергиен пазар.

В заключение се подчертава, че обнародването на норматива нямало да реши проблемите и изкривяванията в сектора, а щяло да доведе до много нови такива вследствие на забавени процеси по либерализация, нарушена конкурентна среда и ограничен потребителски избор на доставчик на електроенергия. В същото време се отчита, че дело срещу страната в Съда на Европейския съюз поради неспазена процедура за нотификация би причинило сериозни последствия пряко върху държавния бюджет, а и да ни злепостави пред европейските ни партньори. 

Впечатление прави, че писмото до президента Румен Радев е подписано от Соня Кадиева – в качеството й на председател на управителния съвет на Асоциацията за свободен енергиен пазар. Тя е съпруга на ексдепутата от БСП и заместник-министър на финансите в кабинета "Станишев" Георги Кадиев.

Фирмата на Кадиева "Енерджи Съплай" ЕООД получава лиценз за търговия с ток през 2007 година . Дружеството е регистрирано два месеца по-рано с капитал 5000 лева. Любопитното е, че гаранционното писмо, което всеки кандидат за лиценз трябва да представи пред енергийния регулатор, в случая не е от банка или голяма компания, а от Георги Кадиев, който безусловно и неотменимо се задължава да носи солидарна отговорност при необходимост, като покрие финансовите задължения на "Енерджи Съплай" ЕООД по договорите му за електрическа енергия. В следващите години фирмата печели ударно няколко търга за доставка на ток. А клиентите й изобщо не са за подценяване – президентството, обекти на Министерския съвет и община Бургас. 

В интерес на истината  някои политици също не пестят критики към ремонтирания енергиен закон. В интервю за в. "БАНКЕРЪ" депутатът от ДПС и член на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай заяви, че текстовете, даващи повече правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране, противоречат на конституцията. Той обаче съобщи в аванс, че формацията му няма да дава разпоредбите на Конституционния съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст