ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

TBI е фокусирана върху клиента и затова успява -нов

TBI е фокусирана върху клиента и затова успява

Г-н Барон, няколко поредни години TBI Bank е избрана за най-ефективната банка в България. Как го постигате?

– Нашата организация е много фокусирана, стриктно следва и непрекъснато подобрява своя бизнес модел. Ще ви разкажа една история: когато Уорън Бъфет се запознал с Бил Гейтс, му предложил двамата едновременно да напишат една единствена дума, която е ключът на успеха им. И двамата написали "фокусиране". TBI Bank е създадена и изградена от невероятни професионалисти, с които е удоволствие да работиш. Ние сме фокусирани главно върху това да отговорим на потребностите на клиентите ни тук и сега. Услугите и начините на обслужване еволюират, но в основата си подходът ни е същият.

В коя маркетингова ниша TBI Bank има най-сериозен потенциал за развитие?

– До момента оперирахме като специализиран офлайн и онлайн кредитор за физически лица и малки и средни предприятия в България и Румъния. Сега съсредоточаваме усилията си да се превърнем в дигитална банка от следващо поколение. Смятаме, че много от потребителите на финансови услуги не са доволни от това, които им се предоставя, именно те са нашата целева група. Стремим се да им предложим бързо, пълно и качествено обслужване. Стараем се да бъдем гъвкави, иновативни, да предлагаме услуги, които са адекватни на развитието и на българския, и на единния европейски пазар. Затова сме толкова ефективни и се радваме на положителен баланс, и добри резултати. Важното е клиентите ни да са щастливи, че работят с нас.

Колко далеч ще достигне дигитализацията в банковото дело?

– Дигитализацията е безкраен процес, а не еднократно действие. Моделите на обслужване, услугите – всичко се променя с навлизането на дигитализацията. Необходимо е време за реорганизация, за промяна на манталитета ни, на подходите. Това е цялостна и константна промяна на света, в който живеем, независимо дали ни харесва, или не. Неслучайно на стената в офиса ни пише Kaizen – за да ни напомня за японската бизнес философия за постоянно усъвършенстване.

Колелото се е завъртяло. Банките внедряват технологии, които ще подобрят възможностите им като доставчици на финансови услуги. През следващите пет години вероятно отношенията между кредитните институции и техните клиенти ще преминат на съвсем друго ниво. Затова банките се съревновават как по-добре да управляват този процес, за да са по-достъпни за хората и пестят времето им.

Работил сте в различни банкови системи. Как намирате българската?

– Българската банкова система е много стабилна. В някои отношения тя все още е в известна степен консервативна, но от друга страна проблемите се разрешават много разумно и дава възможност за развитие на банките. Подходът е умен, прагматичен, пазарът е балансиран и се развива добре, средата е подходяща за надграждане. Виждал съм много системи, но съм впечатлен от българската.

Завършил сте Taunton School и Cass Business School във Великобритания. Кои са най-приятните спомени, които пазите от онези дни?

– Ние хората имаме нагласата да живеем с това, което предстои, и рядко се обръщаме назад към миналото си. Спомням си, че имахме чудесна приятелска компания, но най-важното бе, че докато учех се запознах със съпругата си. Другият ми ярък спомен, може би и защото знам, че в бъдеще няма да мога да го повторя, е че бях много запален по ръгбито. Претърпях много контузии, сигурно съм чупил всичко възможно по себе си, но винаги исках да се върна на игрището. Ръгбито ме научи да бъда лидер и едновременно с това отборен играч. Започнах да тренирам сравнително късно, но наваксах и дори станах капитан на училищния ни отбор. В онези години се научих да си поставям приоритети, да се интегрирам в колектив, но и да водя екип.

Сега спортувате ли?

– Предимно тичам. Доста често играя тенис, спорт, който можеш да се практикува по всяко време. Много харесвах тренировките по кик-бокс, но за съжаление вече трудно намирам време.

С какво Ви привлече модерното украинско изкуство, което колекционирате?

– Украйна има феноменална артшкола. Хората на изкуството са добре образовани, креативни и черпят вдъхновение от динамичните промени, които се случват в държавата. Младите модернисти се влияят от гении на провокативното изкуство като Деймиън Хърст и след промените създадоха уникални творби. Постепенно в страната се създаде много силно арт общество, което вече е световно признато. Бях щастлив, че мога да подпомогна този творчески бум и вече имам 50-60 произведения в колекцията си. Повечето са картини, но има и пластики, пърформънси…

Къде обичате да си почивате?

– Харесвам всяко място, където има слънце и семейството ми е наблизо – с кого съм дори е по-важно, отколкото къде съм. Предпочитам Европа – Испания, Франция, Италия – те са лесно достъпни, а и феноменално красиви. С децата ми веднъж годишно ходим на планина – те обичат да карат ски, а аз предпочитам частта след това. За мен Флоренция е най-вдъхновяващият град в Европа – вдъхновяващо съчетание между култура, музеи, архитектура, природа и превъзходна кухня.

Ако имахте възможност, бихте ли избрали друга професия?

– Нито една друга, обичам твърде много професията си. Смятам, че всеки си има съдба, енергия, която го води напред. Винаги съм искал да бъда в бизнеса и да правя това, което правя. Но в училище още не бях ориентиран как точно ще стане това. Тази енергия ме изпрати в Cass Business School в Лондон, където учих специалност „Инвестиции и мениджмънт на финансовия риск“. Това ми звучеше интересно, в Лондон си във финансовото сърце на Европа и така неусетно навлязох в банковия сектор. Много бързо осъзнах, че това е нещото, с което искам да се занимавам.

По време на Вашата кариера сте получили много професионални награди. Коя е най-ценната за Вас?

– Може би най-стойностната награда лично за мен ми беше дадена от Украинската централна банка през 2011-а. Бяхме успели да задържим VAB Bank, тогава също част от TBIF Financial services, встрани от проблемите и нестабилността в Украйна. В същото време успяхме да се преструктурираме и да въведем нови технологии, което е голямо постижение в такива условия. Тогава също бяхме много фокусирани и прозрачни пред клиентите си.

Най-авторитетният български финансов седмичник „Банкеръ“ празнува своята 25-годишнина, а списание Banker Special отбелязва 10-ия си рожден ден. Какво бихте ни пожелали?

– Двадесет и пет годишнината е впечатляващо постижение за всеки бизнес. TBI Bank и вестникът имат успешно дългогодишно сътрудничество. Вашата медия върши невероятна работа за развитието на финансовата култура на читателите, отразява адекватно и безпристрастно банковите процеси. "Банкеръ" е мерило за банковия пазар, помага ни с професионалните анализи и коментари за промените в банковото законодателство. Пожелавам ви поне още 120 години да сте активни и все толкова професионално и фокусирано да предлагате най-добрите решения за банките.

 

Каре 1:

Вярвам, че в пътя на един човек няма нищо случайно. Работих осем години в Украйна и там установих, че прадядо ми е украинец. После кариерният ми път ме доведе в TBI Bank, която оперира в България и Румъния. Оказа се, че дядо ми по бащина линия по време на Втората световна война се е сражавал точно на фронтовете в България и Румъния.

Каре 2:

Целта ни е да създадем среда стимулираща младите български професионалисти, които искат да се развиват и да вървят напред в ТBI Bank. Съществува схващането, че банкерите са скучни и се интересуват само от парите. Но ние предлагаме финансови услуги и трябва да сме много близо до клиентите си, да вървим заедно по пътя, по който са поели. Хората използват все повече технологии в живота си и ние трябва да сме „в крачка“ с тях, да познаваме добре новите продукти, приложения, софтуери… В света на технологиите и иновациите трябва да намерим „златната среда“ между стабилността и регулациите от една страна, и стремежа да отговорим на новите потребности на нашите клиенти, от друга.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст