ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дивидентите са стръвта за инвеститорите

пари

Д-р Александър Апостолов*

Портфолио мениджър

"Юг Маркет фонд мениджмънт"

 

Само няколко години след сключването  на т.нар. ядрена сделка с Иран президентът Тръмп взе решение САЩ да се  оттеглят  от нея, както и да  наложи  икономически санкции на всички държави, които  имат участие в ядрената програма на Иран. След обявяването на това решение цената на петрола се увеличи в рамките на сесията с около 2.5%, най-вече поради сериозната роля, която страната играе на международните петролни пазари. Така, продължилата с месеци "търговска война", както и конфронтационното  поведение на американския президент като цяло дадоха повод  да се заговори за "Тръмп като рисков фактор за пазарите".

От юли 2017 г. досега цената на петрола се повиши със 75 на сто. Ще бъде изненадващо, ако толкова рязък скок не се отрази на търсенето в глобален план. Поскъпването на петрола се дължи на комбинация от фактори – ограниченият добив на ОПЕК и санкциите срещу Иран, които САЩ се канят да наложат. В резултат резервите от суровината в икономически развитите държави (които могат лесно да бъдат проследени) намаляват под средната стойност за последните пет години и именно това е целта на петролния картел. Към момента фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през юни поевтиняват до 71.08 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0.29% до 78.20 долара за барел. Въпреки отчетения спад обаче двата най-търгувани вида петрол остават близо до най-високите си стойности от ноември 2014 г. насам.

Ако цената се задържи на тези нива или отиде още по-високо, това  със сигурност ще го забележим и по българските бензиностанции, а впоследствие има опасност и инфлацията рязко да нарасне. Но доколкото българската икономика поне засега е в относителен инерционен подем (наблюдава се близо 10% ръст на доходите на българските домакинства в началото на 2018 г.), то SOFIX след няколко поредни негативни сесии достигна 13-месечно дъно и продължи да се движи на червена територия, достигайки 643.17 пункта. По-широкият индекс BGBX40 загуби за седмица 0.75% от стойността си – до 127.63 пункта. Равнопретегленият измерител BGTR30 отчете спад до 533.31 пункта, а секторният BGREIT  достигна до 115.31 пункта. Не само оборотите бяха слаби, но и седмицата беше бедна откъм новини.

Новите акции от увеличението на капитала на "Елана Агрокредит" АД  започват да се търгуват на "БФБ-София" на 17 май, съобщиха от борсовия оператор. Припомняме, че публичното предлагане на 18 902 402 броя книжа с емисионна цена 1.10 лв. започна на 26 февруари. От началото на годината обаче акциите на дружеството поевтиняват с 15%, а през последната година спадът достигна 22%, при пазарна капитализация от 21.36 млн. лева. През седмицата също стана ясно, че "Адванс Терафонд" АДСИЦ предлага по 10.6 ст. дивидент на акция на свиканото за 29 юни общо събрание на акционерите. Печалбата, подлежаща на разпределение, е 9.921 млн. лв., а дружеството е задължено да изплати поне 90% от нея (в случая 90.94%). В последните години ръководството е разпределяло почти цялата печалба като дивидент, като за 2015 г. той възлезе на 99.97% от положителния финансов резултат.

 

*Авторът е финансист, защитил е докторска степен (PhD, Финанси, инвестиции и капиталови пазари) към Института за икономически изследвания на БАН, както и MBA към Lund University. Лицензиран инвестиционен консултант и брокер на ценни книжа. Представеният от него анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст