ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доналд Туск: Да благодарим на Тръмп, че ни отърва от всички илюзии

доналд туск

Европа се нуждае от обединен политически фронт. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция в София. В изявление в Националния дворец на културата той представи на журналистите основните теми на работната вечеря днес и на утрешния Съвет на ЕС, посветен и на Западните Балкани.

"Искам Европейска комисия да получи зелена светлина, така че да е готова да действа, когато европейските интереси са засегнати. Трябва да търсим начини да намираме партньори, за да адресираме за сериозни проблеми относно програмата на Иран и техните регионални дейности. Европа трябва да е благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии, той ни накара да осъзнаем, че ако ни трябва помощ, ще намерим тази помощ на края на собствената си ръка. Европа трябва да направи всичко възможно да се защитите, независимо от Трансатлантическата връзка, но в същото време, трябва да се подготвени и за тези сценарии, в които трябва да действаме самостоятелно.", обясни Туск и допълни: "Всичко, което ще обсъждаме, има глобални последици. Европа ще е или основен участник, или ще е само потърпевша. Трябва да сме политически, икономически и военно обединени както никога досега. Или сме заедно, или няма да ни има."

По отношение на търговските отношения със САЩ председателят на Съвета посочи, че единството на ЕС е най-голямата сила и трябва да бъде върната нормалността в дебата. 

"САЩ и ЕС са приятели и партньори. Тарифите за алуминия и стоманата не могат да бъдат оправдани със заплаха за националната сигурност. Това е абсурдно", коментира Туск.

Туск обясни, че на вечерята в "София тех парк" основната тема ще е цифровата икономика и той ще повдигне пред 28-те лидери два въпроса, засягащи готовността им да инвестират на европейско и национално ниво в иновации. Те се съдържат в писмото му от 15 май към лидерите: "Какво трябва да се стори на ниво ЕС за подкрепа и засилване на пробивите и иновациите с голям ефект?" и "Как ЕС да стане световен играч в сферата на т.нар. големи масиви от данни?". На този етап това ще е открит дебат без писмени заключения, но той трябва да помогне за решенията на Европейския съвет през юни.

На 17 май предстои срещата на ЕС с лидерите на Западните Балкани, каза още Доналд Туск. Тя дава възможности и за двете страни да препотвърдят европейските перспективи на района.

"Надявам се да държим нашите приятели от Западните Балкани близо до ЕС", коментира председателят на Европейския съвет и допълни, че общността иска да покаже, че е загрижена за развитието на Балканите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст