ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Фраматом” получи покана за Втора атомна

В края на нашето европредседателство правителството изненадващо реши в най-кратки срокове да възобнови изграждането на АЕЦ "Белене". Това се случи, след като китайската компания CNNC потвърди интереса си да участва като инвеститор в проекта за Втора атомна. Буквално часове след това премиерът Бойко Борисов поиска Народното събрание да отмени наложения мораториум върху изграждането на атомната централа.

Същата тази забрана бе наложена от първия кабинет на Борисов с аргумента, че държавата не може да финансира подобно скъпо начинание. Сега обаче, без да сме в предизборна кампания, властта се разбърза. Покана за участие бе отправена лично от енергийния министър Теменужка Петкова към френската компания "Фраматом". Петкова отдели няколко дни, за да присъства на най-големия ядрен форум, организиран от "Росатом" –  "Атомекспо 2018", който тази година се проведе в руския град Сочи. При срещите й там отново е бил потвърден r интересът на руската страна да участва в строежа на АЕЦ  "Белене". Но тепърва ще се изяснява под каква форма да стане това.

Колкото до китайската CNNC, тя скоростно се съгласи да участва като инвеститор в "Белене",  без да иска държавни гаранции или преференциално изкупуване на тока. Именно това са двете ключови изисквания на българското правителство, за да даде зелена светлина на проекта и възможност за трети път да се направи негова първа копка.

Любопитно е, че един ключов момент остана малко встрани по време на преговорите с китайците. CNNC участва в изграждането на британската АЕЦ "Хикли Пойнт", където притежава една трета от акциите заедно с другата държавна китайска компания CGN. Там обаче те строят реактор от типа EPR, който е европейският вид на руските ВВЕР реактори. И специалисти от енергийните среди вече изказаха опасения, че китайската фирма иска да вземе ВВЕР оборудването от площадка в "Белене", и там да изградят свой модел на реактор под налягане. Сегашното оборудване пък можело да бъде използвано на площадка в Китай. Странната размяна всъщност е възможна, но е твърде рано да се говори за нови китайски реактори у нас.

Очаквано, ядреният проект предизвика бурни реакции сред политическите партии. Десните веднага обявиха намерението си да протестират, в случай че се възобнови изграждането на "Белене". ГЕРБ и ВМРО подкрепиха идеята за рестарт, но при условие, че държавата няма да участва финансово. И докато политиците се наприказват, е ред на енергийното министерство да внесе доклада за вариантите за оползотворяване на платеното оборудване за Втора атомна. Министър Петкова увери, че това ще се случи в най-кратки срокове.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст