Макрон: Да не избързваме с разширяването на ЕС

макрон среща софия

Европейският съюз трябва да защитава европейските компании, които правят бизнес с Иран, от санкциите, наложени от САЩ във връзка с ядрената програма на Техеран. От самото начало Европа е единна и има волята да изгради мир и стабилност в региона. Постигнатото през 2015 г. споразумение е важен елемент в постигането на тази стабилност. Това заяви преди началото на срещата за Западните Балкани в София френският президент Еманюел Макрон.

Той коментира и присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

"Необходима предпазливост по отношение на всяко ново разширяване на ЕС. Аз съм за засилен диалог със страните от Балканите, но без снизхождение и лицемерие. Затова ние го подкрепяме. Нашите министри на външните работи заедно с госпожа Могерини се срещнаха с иранския външен министър преди два дни и постигнаха напредък в тази посока, така че ние ще се придържаме към рамката на споразумението, каквито и да са американските решения. Ще направим това по много конкретен начин, чрез нашата политическа ангажираност и като направим така, че компаниите ни да могат да останат да работят в Иран.“, каза Макрон. 

"Но не съм съгласен да има ново разширяване на ЕС, преди да сме сигурни, че в тези страни реформите са направени, и че те ще допринесат за по-доброто функциониране на Европа. Последните 15 години отслабиха Съюза и всеки път се мислеше за ново разширяване. Но по този начин ние не правим услуга нито на страните от Западните Балкани, нито на нас самите, ако превърнем Европа в механизъм без правила, ако разширяването се случва бързо и лесно. Нужен е геостратегически диалог със страните от Западните Балканите, трябва да им осигурим европейска перспектива, но същевременно е нужно да следим от близо за осъществяване на реформите и да ги окуражаваме те да се случват. Без излишна толерантност и лицемерие“, каза френският президент.

В момента Албания, Македония, Сърбия, Черна гора и Турция са кандидатки да членство в ЕС. За нито една от тези страни не са ясни сроковете, когато могат да се присъединят към Съюза. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст