БСП внася 200 000 подписи за спиране сделката с ЧЕЗ

Парламент Корнилея Нинова

БСП внася 200 000 подписи за спиране сделката с ЧЕЗ. Смятам, че Временната комисия в Народното събрание за ЧЕЗ даде добри резултати. Тя събра онази информация, която липсваше и по която имаше противоречие. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Стана е ясно, че правителството е знаело за сделката с ЧЕЗ от докладите на службите ни и от писмото, пратено от чешката страна. Станало е ясно и как чешката страна е предложила на правителството да купи компанията, но то не е искало. Една от констатациите е, че Инерком не отговаря на изискванията в стратегията за инвеститор, защото се изисква 700 млн. лв. собствен капитал- а фирмата има 50 000 лв., да има определен дял от доставки в енергетиката- а Инерком няма", обясни Нинова.

Лидерът на опозицията каза също, че според доклада на главния прокурор Инерком и свързаните с нея фирми имат 15 предварителни производства, проверки за измами, безстопанственост и какво ли още не. „Това надежден инвеститор ли е?”, попита Корнелия Нинова.

По думите й поведението на ГЕРБ, да крие информация, показва заинтересованост сделката да не се освети и да не излезе  истината. Според нея държавата трябва да се намесва при сделки, засягащи националната ни сигурност.

„Благодарение на нас, променихме Закона за енергийно и водно регулиране и сделката вече може да се контролира. Днес в 10.30 ч. внасяме и подписката в КЕВР, която събирахме, с искане регулаторът да спре сделката”, заяви председателят на БСП. Тя обясни също, че за да не се случва повече това, което се случи с ЧЕЗ, левицата е подготвила списък от важни държавни инфраструктурни, здравни заведения, важни държавни сектори и иска тези предприятия да влязат в забранителен списък. Никой повече да не си позволява такива сделки, като тази с ЧЕЗ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст