Министър Радев и професионалното ръководство на МВР проведоха работна среща с посланиците на страните от ЕС, Швейцария и САЩ

мвр-посланици

Поканихме посланиците на страните от ЕС, Швейцария и САЩ на традиционна среща, в която да обсъдим предприетите мерки за обезпечаване на сигурността и обществения ред през изминалия зимен сезон, да чуем тяхното мнение и забележки, да получим обратна информация особено от държавите, от които в страната ни идват най-много туристи. Естествено, обсъдихме и планираните действия за предстоящия летен сезон, най-вече в областите Бургас и Варна, посочи министър Радев. Той уточни, че заедно с него на срещата участваха главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, директорите на ГДГП, ГДБОП и ГДНП – гл.комисар Светлан Кичиков, гл. комисар Ивайло Спиридонов и гл. комисар Христо Терзийски.

Решихме да поставим и още няколко важни теми, които са приоритет на нашето председателство на Съвета на Европа – сигурност на европейските граждани, опазване на държавната граница, противодействие на престъпността, поясни вътрешният министър. Повод за това ни дадоха проведените различни формати до този момент, на които разбрахме, че много от информацията за това, което се случва и прави у нас по тези приоритети, не достига до гражданите на тези държави. Затова на днешната среща поставихме и тези няколко важни теми – какво правим за опазването на външната европейска граница, как се справяме за пресичането и неутрализирането на трафика на хора, на чувствителни стоки и товари,  как противодействаме на нелегалната миграция, включително и по други въпроси, свързани с криминална престъпност. Целта ни бе с представените презентации по темите, те да чуят и на място да се уверят в усилията, които българската държава полага, да се запознаят с постигнатите контакти и взаимодействие с Европол и Интерпол, както и за изградените двустранни отношения. Направихме необходимото да дадем пълна информация по всички въпроси какво правим, а посланиците да ги предадат на своята общественост, заяви вътрешният министър. По думите му, мнението на присъстващите гости е било единодушно – България опазва ефективно външната европейска граница.

Министър Радев  съобщи, че в рамките на срещата е постигнато взаимно уверение, че всяка информация, която постъпва в МВР чрез тях ще бъде предоставяна на партньорите от ЕС.

Финансово и кадрово сме обезпечили планираните действия за опазване на обществения ред и сигурност на туристите през настоящия летен сезон, вече са подписани и съответните договори, допълни гл. секретар Младен Маринов. Както всяка година, на територията на Бургаска и Варненска област ще бъдат командировани допълнително 1000 полицейски служители от вътрешността на страната, които ще работят на сменен режим. Имаме пълното съдействие от местната власт, както и от управителите на курортните комплекси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст