Разпитаха свидетели по делото срещу бивш директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Добрич

Добрич съд

С разпит на свидетели продължи наказателното дело в Окръжен съд – Добрич срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ в Добрич Стилиян Митев, обвинен в престъпление по служба, съобщиха от съдебната палата. Процесът преминава по реда на съкратеното съдебно следствие, без разпит на всички свидетели и вещите лица, изготвили експертни заключения в досъдебното производство. Да дадат показания в съдебното заседание бяха призовани четирима свидетели, между които и родителите на подсъдимия. Те обаче се възползваха от правото, което законът им дава, като негови близки родственици да откажат да свидетелстват. Близо 7 часа продължи разпитът на други двама свидетели по делото. Следващото съдебно заседание е насрочено за 28 юни, когато се очаква пред съда да даде обяснения още един свидетел, както и подсъдимият. Ако не се направят искания за събиране на нови доказателства, вероятно ще се стигне и до пледоариите на страните.

Обвинението срещу бившия директор на Областна служба „Земеделие“ е повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Според обвинителния акт, в периода от 13 ноември 2009 г. до 3 септември 2013 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, подсъдимият не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за две търговски дружества, като от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Прокуратурата твърди, че в посочения период подсъдимият е проявил бездействие, като с това е позволил неправомерно ползване на имот от държавния поземлен фонд, с площ 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, от което е могло да се стигне до неговото замърсяване и увреждане. В обвинителния акт се посочва, че Митев не е предприел действия, с които да инициира премахването на съществуващи в поземления имот строежи, както и на преместваеми обекти – бунгала, фургони и метални конструкции, поради липсата на строително разрешение или поради изтекъл временен статут на тяхното съществуване. Твърди се още, че подсъдимият не е упражнил контрол върху дейността на назначените с негови заповеди комисии за извършване на проверки на земите от държавния поземлен фонд и допуснал изготвените констативни протоколи за състоянието и ползването на посочения имот да не отговорят по съдържание на действителното положение. По този начин протоколите не можели да послужат като основание за започване на административно производство срещу неправомерните ползватели.

Според прокуратурата подсъдимият не е изпълнил задълженията си, с цел да набави облага от неправомерното ползване на имота законцесионера на плаж „Кранево – север“ – „Макситур Бряг на изгрева“АД – Варна и на дружество „Митев“ЕООД – Добрич, собственост на неговия баща, което от ноември 2007г. до ноември 2013г., стопанисвало плажната ивица, като подизпълнител, съгласно сключен с концесионера договор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст