За разграбено имущество на солодобивна кооперация в Поморие, сигнализираха в Апелативна прокуратура – Бургас

прокуратура

Близо 30 членове на солодобивното поморийско кооперативно дружество се събраха на мълчалив протест, пред Апелативна прокуратура в Бургас. Причината е – бездействието според тях на съдебните институции, срещу разграбването на имущество от кооперацията през последните 20 години.

Събралите се членове и наследници на основателите на солодобивната кооперация в Поморие, внесоха и жалба в Апелативна прокуратура – Бургас, срещу отнетите имоти на дружеството, дори и след масовата приватизация през 90-те години., за които не са получили и до днес никакво обезщетение от Община Поморие, разказва Таня Гюрова, председател на кооперацията вече трети мандат:

"Така започна нашата борба за собствеността, да се възстанови производството. Това не се случва. През 99-та година, кооперацията е обявена за приватизация. Тогавашният управителен съвет, обявява в Агенцията по приватизация и в ресорното министерство, че има имущество за 160 млн.лв. В това число солници, сгради и машини. Имуществото, което притежава солодобивното дружество е около 8 млн.лв, Искаме си имотите, искаме това, което сме притежавали, да си го върнем. Депутатите тогава бяха гласували 4% такса материален иск. не знам как може през 2000-та година, пенсионерите в нашата кооперация, да извадят грубо казано 300 хиляди лева за да се заведат дела. Борили сме се за всяко парче земя. писали сме жалби до главния прокурор  тогава  – Борис Велчев, също и до Сотир Цацаров. нашият протест е по-скоро срещу хората, които приватизираха имуществото на дружеството…"

А това според Таня Гюрова не отговаря на истината, защото за всяка реституция има архивирана документация, допълва още Гюрова: "И тръгва ограбването на кооперацията. Няма значение кой е бил кмет тогава. Отнето ни е имуществото от общината. Складовата ни база също е унищожена, след подписването на приватизационния анализ. Чакаме българската прокуратура да си свърши работата, да разпореди какво обезщетение ще получим,  защото виновниците за ограбването трябва да знаят, че ще им бъде потърсена отговорност…"

От Община Поморие, не коментираха на този етап казуса. Причината е, че първо ще се запознаят с внесената до апелативния прокорур жалба от солодобивното дружество и едва тогава ще имат официално становище.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст