Западни страни притежават “Новичок“ от десетилетия

новичок скрипал

Западът е получил важна информация за секретното руско невропаралитично вещество, използвано според Великобритания срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му от образец, с който Германия се е сдобила в началото на 90-те години на миналия век, сочи разследване на редица германски медии, цитирани от в. "Сега".

Съвместна публикация на в. "Зюддойче цайтунг", седмичника "Цайт" и радиотелевизионните компании Ен Де Ер и Ве Де Ер твърди, че германското външно разузнаване БНД е получило образеца от невропаралитичния агент "Новичок" от руски учен, който бил вербуван още през 90-те години на миналия век. Той е предал веществото в замяна на убежище за него и семейството му в Германия. "Информацията за класа оръжия, известен като "Новичок", разработени в бившия Съветски съюз, до голяма степен произлиза от досега неизвестна секретна операция на БНД", се казва в публикацията.

Според публикацията германското разузнаване е информирало за случая американските и британските разузнавателни служби след анализа и малки количества от отровата по-късно са били произведени в няколко държави – членки на НАТО, за да се изпробват западните защитни средства, оборудване за тестове и антидоти.

По указания на тогавашния германски канцлер Хелмут Кол германското разузнаване е информирало за даденото вещество своите съюзници – САЩ, Великобритания, Франция, Холандия и Канада. В някои страни дори е започнало производство на малки количества "Новичок", за да се изработи противоотрова срещу него. Русия не е била информирана за това, "за да не помрачават отношенията с Борис Елцин". Пробата е била анализирана в Швеция и химическата формула е била предоставена на германското правителство и армията. Западните държави са използвали информацията за разработването на насрещни мерки.

РЕАКЦИИ

Говорител на Министерството на отбраната в Берлин потвърди, че германската армия е извършила изследвания с цел защита срещу химически, биологически, радиоактивни и ядрени оръжия в съответствие с международното право, но не може да разкрие подробности, за да не излага на риск военнослужещите и населението, като компрометира разработените в резултат от анализа средства за защита.

От БНД отказаха коментар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст