ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изслушването на Зукърбърг в Брюксел ще се проведе пред медиите

Марк Зукърбърг в Конгреса на САЩ

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви, че предстоящото изслушване на Марк Зукърбърг във вторник ще бъде открито за представителите на медиите. 

Изпълнителният директор и създател на Facebook ще отговаря пред ръководителите на парламентарните групи във връзка със скандала с консултантите от Cambridge Analityca, в рамките на който бе злоупотребено с личните данни на десетки милиони потребители.

Първоначално бе съобщено, че заседанието в Брюксел ще бъде при закрити врати. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, при посещението си на Стария континент Зукърбърг ще разговаря на четири очи и с президента на Франция Еманюел Макрон. От пресслужбата на френския държавен глава уточниха, че Макрон ще проведе "много откровена" дискусия по всички теми с шефа на Facebook. Една от горещите точки в дневния ред ще са идеите на френския президент да въведе допълнителни данъчни утежнения за технологичните гиганти и да води сериозна битка с "фалшивите новини", разпространявани в социалните мрежи. Предвижда се скоро Еманюел Макрон да проведе срещи с десетки лидери на технологични фирми, включително с високопоставени служители на компаниите IBM и Microsoft.

Визитата на Зукърбърг в Европа ще се състои във време, когато в сила ще влезе общоевропейският регламент за защита на личните данни – GDPR. Той ще започне да действа от 25 май. Регламентът предвижда на потребителите да се даде възможност сами да определят дали техните лични данни да бъдат обработвани от администраторите. В него са заложени и доста солени глоби при злоупотреби, особено за дружествата, които оперират с големи масиви от данни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст