ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След 7-годишна люта съдебна битка бившият ректор на ВТУ осъди Камелия Джанабетска за над 25 000 лв.

Темида

След люта съдебна битка,продължила 7 години, бившият ректор на ВТУ Пламен Легкоступ е осъдил бившата преподавателка във вуза Камелия Джанабетска да му плаща над 25 000 лева. Решението на Върховния касационен съд от март т.г. в полза на професора е окончателно, а на 18 май е издаден и изпълнителен лист. Според него Камелия Джанабетска трябва да плаща на Легкоступ 24 592 лв. без лихвите по дело при частен съдебен изпълнител в старата столица, сочи търновският вестник "Борба".

Конфликтът започнал през пролетта на 2011 г. По това време Камелия Джанабетска е главен асистент във ВТУ и преподавателка в катедра „Маркетинг и туризъм“. Тя имала отношение към международен проект на вуза за 698 031 евро, но негов ръководител бил зам.-кметът на община Велико Търново. Без да е упълномощена от ректора на ВТУ, преподавателката започнала кореспонденция с търновския кмет и с предложение заместник-кметът по този проект да бъде сменен, защото не бил участвал в изработването на „Трансгранични мрежи за развитие на културен обмен между България и Румъния”.

В средата на юни 2014 г. проф. Легкоступ уволнил дисциплинарно Джанабетска за нарушаване на Етичния кодекс и професионалната етика с предложението, което е представила пред съветниците и кмета на В. Търново за подмяна на ръководител по трансграничен проект. После съдът отменил уволнението и Камелия Джанабетска била върната във ВТУ, но мястото й в катедрата било заето поради обявени от ректора конкурси. Преподавателката била освободена повторно. Междувременно тя завела дела срещу Легкоступ, които спечелила и били присъдени в нейна полза 11 639 лв. имуществени и 3000 лв. неимуществени вреди.

От своя страна Пламен Легкоступ завел срещу нея частно дело за клевета, което спечелил частично. Ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ е осъдил бившата преподавателка да му плати 13 лв. заради клевета в края на 2014 г. Магистратите признали Камелия Джанабетска за виновна заради публично отправени твърдения, които уронили престижа на проф. Легкоступ заради отворено писмо на Камелия Джанабетска от март 2013 г. до Общинския съвет в старата столица.

В обръщението си преподавателката обвинила ректора, че е замесен в злоупотреби и нередности с европейски средства по три проекта за около 2 млн. евро. Преподавателката твърдеше публично как проф. Легкоступ „несправедливо и незаконосъобразно наказва и уволнява, включително заради интересите на политици с лоша репутация“. Символичната сума от 13 лв. е личният иск за неимуществени вреди, предявен от проф. Легкоступ. Джанабетска обаче трябваше да плати и глоба от 1000 лв., както и 1062 лв. за съдебни разноски и адвокатски хонорари, но тя бе оправдана по част от обвинението за клевета.

Според Пламен Легкоступ, сагата най-сетне е стигнала до своя финал седем години по-късно. Когато Джанабетска е спечелила дело срещу него преди две години във В. Търново, неговите банкови сметки били блокирани за същата сума, която тя сега ще трябва да му плаща. Той тогава пак бил в Китай и се наложило цялото му семейство да взема кредити, за да се депозират пари и той да може да се върне в България.

„Когато бяха запорирани всички сметки, както и възнагражденията, които получавам във ВТУ, битката стана лична, защото бях в Китай и се оказах с вързани ръце – всичките ми спестявания от банковите сметки в размер на 24 500 лв., с които покривах плащанията по двата ми кредита, издръжката на децата ми – студенти, и на родителите ми, бяха изтеглени. Да не говорим за проваленото пътуване за конференция от Китай до Казахстан, защото бяха блокирани и кредитните ми карти до покриване на цялата дължима сума, униженията в банките и в университета, на който съм бил ръководител. Интересното е, че законът дава право в такъв случай предварително да се вземат парите, въпреки че решението не беше окончателно и имах право да подам жалба до ВКС, както и направих. Две години по-късно правдата възтържествува, решението този път е окончателно, издаден е изпълнителен лист и очаквам да си върна отнетите средства съвсем скоро…“, коментира професорът.

Съвсем отделен е въпросът дали и кога той ще може да си върне въпросната крупна сума от Камелия Джанабетска.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст