ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин намекна, че ще управлява и след изтичането на мандата си

путин

Руският президент Владимир Путин заяви снощи, че ще спазва руската конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, предадоха световните агенции. Той обаче намекна, че може да остане на "лостовете" на властта и след изтичането на мандата му през 2024 г., отбелязва Франс прес.

"Винаги съм се придържал и винаги се придържам към конституцията на Русия. В конституцията е написано ясно – не повече от два последователни мандата. Днес аз изпълнявам втория си последователен мандат", каза Путин на икономическия форум в Санкт Петербург. Той обаче припомни, че през 2008 г. след изтичането тогава на двата му последователни президентски мандата той се оттегли от власт и президент стана премиерът Дмитрий Медведев. След четири години отново се върна в Кремъл.

"Отказах се от президентския пост тогава, защото конституцията не ми позволяваше да бъда избран за трети последователен мандат. Това е. Готов съм да се придържам към това правило и в бъдеще", каза той, намеквайки, че може и да повтори сценария от 2008 г.

По време на форума Путин проведе и традиционната среща с ръководителите на световните информационни агенции.

Путин подчерта необходимостта от провеждането на всестранно съвместно разследване на инцидента с отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри. Той напомни, че Лондон обвинява Русия в отравянето с отровно бойно вещество, но ако такова вещество е било използвано, то жертвите умират на място и почти незабавно.

Путин заяви още, че Русия я устройва цена на нефта от 60 долара за барел. "Ние не сме заинтересовани от безкрайно покачване на цената на енергоносителите, на петрола. Ако вие ме попитате каква цена смятам за справедлива, ще ви отговоря: "Справедлива-несправедлива, нас напълно ни устройва цената от 60 долара за барел".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст