ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тодор Анчев не успя да отвори сладоледена къща, защото лежи присъда от 10 г. в Испания

Арест за наркотрафик

След многогодишна съдебна сага Тодор Анчев-Русенеца е влязъл в затвор в Испания, за да лежи присъда за фалшива валута и крадени канадски чекове, сочи великотърновският вестник "Борба". 10-годишното ефективно наказание е било постановено преди доста години, но е изпълнено едва преди няколко месеца. Заради това предприемачът, който щеше да прави първата по рода си Сладоледена къща в пощата в центъра на В. Търново, вече не е наемател. На негово място са се настанили китайци, които инвестират в модерен китайски ресторант. Техен представител обясни, че до броени дни инвеститорите ще бъдат в старата столица. Сградата на пощата пък е собственост на една от най-мощните фирми у нас от Стара Загора.

Тодор Анчев бе арестуван през март 2011 г. в полицията във Велико Търново, когато отишъл да си вади нова лична карта. 6 г. преди това той е бил обявен за международно издирване с европейска заповед за арест, защото е бил вече осъден в Испания. Известният като Русенеца обаче тогава бил подведен от адвокат, който му бил казал, че може да лежи присъдата си или у нас, или в Испания и заради това се оставил на бъде задържан. След това Окръжният съд във В. Търново потвърди европейската заповед за арест на Тодор Русенеца и той е трябвало да замине за кралството още през 2011 г. Едва след това обаче започва дългата съдебна сага с този казус, който се оказва един от интересните в България.

През 2002 година Анчев е задържан в Испания заедно със съдружника си Красен Кънчев от Присово. През декември 2015 година за въпросния Кънчев гръмна новината, че бил отвлечен в Турция и искали за него 1 млн. евро откуп. До момента обаче така и не е ясно дали е имало реално отвличане, или е ставало въпрос за неуредени бизнес отношения.

По онова време скандалът във Велико Търново бе огромен, защото известният с криминалното си досие Тодор Анчев имаше забрана да напуска страната. Въпреки това тогавашното ръководство на полицията го пуска зад граница, за да се лекува в Хамбург. Вместо за Германия той обаче заминал за Испания, където бил закопчан заедно с Красен. Тодор Анчев има криминална регистрация за кражба на коли и е осъждан за престъпления против младежта. До пролетта на 2009 г. той и Красен Кънчев имат обща фирма „Енержи спорт БГ”. После тази фирма е продадена на друго лице.

Преди години един полицейски началник бе дал бронежилетки на Русенеца, което малко по-късно му коства главата. Името на Анчев бе свързвано с лихварство, незаконни заложни къщи и още куп престъпления.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст