ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пациенти с белодробни заболявания излизат на протест

болница враца

Асоциация "Пулмонална Хипертония" и Националния алианс на хора с редки болести организират протест пред здравното министерство. Той е под надслов „Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?". Причина за недоволството са отказите от единствената европейска клиника във Виена да приема за белодробни трансплантации български граждани, съобщи БНТ.

В момента в листата на чакащите са 16 души.

Междувременно днес правителството ще обсъди новата Здравна карта. Тя предвижда съкращаване на около 6 000 легла в болниците, забрана за включване на нови болници, когато съществуващият брой на територията на дадена област превишава конкретните потребности.

Документът, който включва необходимите болнични легла, лекари и медицински персонал по области, ще служи за основа на сключване на договори със Здравната каса.

Новата карта предвижда един общопрактикуващ лекар да има пациентска листа от 1500 души или на 100 хиляди души да се падат 67 лични лекари.

Документът предвижда на всеки хиляда души да се пада един зъболекар. Здравната карта трябва да бъде приета и от Парламента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст