До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Това каза земеделския министър Румен Порожанов пред Би Ти Ви.
Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни като мярка срещу двойния стандарт. Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.
Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти, каза Порожанов. Той добави, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново – от преди няколко години. Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти, добави той. „Това нещо ще го разработим, трябва, разбира се, да го съгласуваме с ЕК, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин“, каза министърът.
Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен, увери той.