Появи се нов мигрантски “маршрут на джамиите”

бежанци

Ръководителят на групата за убежище, миграция и човешки права в министерството на вътрешните работи на Австрия Петер Вебингер предупреди, че в момента възниква нов мигрантски маршрут – "маршрут на джамиите", в който джамии по пътя оказват подкрепа на движещите се по маршрута мигранти, съобщи Танюг.

Австрийският експерт вижда риск от голям поток мигранти идната година, ако не бъдат предприети необходимите мерки. Новият балкански маршрут, който възниква в момента, минава през Албания, Черна гора или Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия, а експертите го наричат "път на джамиите", тъй като джамии по пътя оказват подкрепа на мигрантите в тяхното придвижване.

Австрийските медии пишат, че в интернет има редица видеозаписи, в които на арабски език се описва подробно пътят през балканския регион към ЕС. Вебингер посочва, че съществува възможност от такова развитие на ситуацията, което да доведе до нарастване на бежанската вълна. Във връзка с това той отбеляза визовата либерализация за иранците, които могат с директен полет да стигнат до Сърбия, а много от тях да продължат пътя си към Австрия или Германия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст